Свет

Ројтерс: Амерички званичник упозорио Кијев да помоћ САД није бесконачна

Услед промене расположења Американаца, Бајден неће моћи да испуни обећања о "непоколебљивој подршци" Украјини
Ројтерс: Амерички званичник упозорио Кијев да помоћ САД није бесконачнаwww.globallookpress.com © Al Drago - Pool via CNP/Keystone Press Agency

И поред тога што је Џозеф Бајден приликом посете Кијеву обећао непоколебљиву помоћ Украјини, неименовани амерички званичник каже да је из вашингтонске администрације влади у Кијеву речено да амерички ресурси нису бесконачни, пише Ројтерс.

"Сви разумеју да се овај рат у једном тренутку мора завршити. И сви бисмо желели да се заврши пре него касније", рекао је званичник.

Џереми Шапиро, који је служио у америчком Стејт департменту за време администрације Барака Обаме, рекао је да званичници такође признају да рат ризикује ескалацију и да одвлачи пажњу од других питања попут економске и политичке трке САД и Кине.

Али способност Бајденове администрације да Кијеву и Москви предложи компромисно решење је спутана ризиком да испадне слаба пред противником попут Русије, рекао је Шапиро, директор истраживања у Европском савету за спољне односе.

Истовремено, опала је подршка грађана САД када је реч о слању помоћи Украјини, па тако сада 58 одсто њих подржава актуелну политику. У априлу 2022. године, слање оружја подржавало је чак 73 одсто Американаца, показује истраживање Ројтерса и Ипсоса.

Агенција наводи да до пада подршке долази у тешком тренутку на унутрашњем плану у САД, те да би промена расположења Американаца могла да онемогући Бајдена да у потпуности испуни своје обећање о "непоколебљивој подршци".

А на унутрашњем плану, Бајден се суочава са чињеницом да су републиканци преузели Представнички дом и да су већ у сукобу са демократама око подизања горње границе дуга. Представници Републиканске партије траже смањење потрошње како би се смањио дефицит, а у оквиру тог захтева, поједини републиканци инсистирају на ограничењу помоћи која се шаље Кијеву.

Тако би питање слања помоћи могло да постане једна од битнијих тема у предстојећој председничкој кампањи, наводи Ројтерс и указује да је гувернер Флориде Рон Десантис, за којег се очекује да ће се кандидовати на изборима, критиковао Бајденову "политику бланко чекова" према Украјини.

Већина републиканаца у Конгресу, који су жестоки Бајденови опоненти, међутим, још подржава слање помоћи и чак позивају Белу кућу да то чини брже.

Републикански председник Комитета за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол рекао је током посете Кијеву да Вашингтон иде ка томе да Украјини пошаље ракете дугог домета и борбене авионе. 

Ипак, истиче Ројтерс, странка је подељена по питању Украјине. Десничарски републиканци у Представничком дому (њих 11) предложили су усвајање резолуције која подразумева укидање помоћи раније, али им недостаје неопходна подршка.

Из Беле куће, са друге стране, макар јавно, одбијају могућност да Вашингтон ограничи слање помоћи Кијеву. Упитана о слабљењу јавне подршке војној помоћи Украјини, портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Адријен Вотсон поручила је да Американци према украјинској борби треба да се односе као према борби за "слободу и независност".

"Подршка Американаца Украјини огледа се у снажној двопартијској подршци коју је помоћ Украјини добила у оба дома Конгреса", рекла је Вотсон.

image