Свет

Компанија некадашњег потпредседника САД продаје деонице у тајванском произвођачу полупроводника

Како наводе у компанији "Џенерејшн инвестмент менаџмент", постоји забринутост од "могуће кинеске инвазије" на острво
Компанија некадашњег потпредседника САД продаје деонице у тајванском произвођачу полупроводникаwww.globallookpress.com © Han Yan

Компанија некадашњег потпредседника САД у Клинтоновој администрацији Ала Гора "Џенерејшн инвестмент менаџмент" продала је своје деонице у водећем тајванском произвођачу полупроводника ТСМЦ (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) након што је у кварталном писму деоничарима наглашено да постоји забринутост за "стабилност испоруке полупроводника" и "потенцијалне кинеске инвазије".

Након што је објављено да је своје деонице у ТСМЦ-у продала компанија Ворена Бафета "Беркшир Хетвеј", предузеће некадашњег америчког потпредседника испратило је тај тренд и продало свој удео у вредности од 22,4 милиона долара, пренео је портал "Баронс".

"Џенерејшенови" шефови за инвестиције Мигел Ногалес и Марк Фергусон изразили су забринутост за стабилност производње полупроводника у писму деоничарима те компаније.

"Полупроводници су канаринац у руднику. Америка се ослања на Источну Азију, а поготово на Тајван, за производњу те технологије. Мало је рећи да би поремећај на тржишту полупроводника имао 'дубоке последице'", написали су они.

Ногалес и Фергусон су изразили страх и због, како они кажу, "могуће кинеске инвазије на Тајван".

"У зависности од тога кога питате, требало би да будете или забринути, или јако забринути за будућност Тајвана. Си Ђинпинг је јасно рекао шта су његови дугорочни циљеви."

Горова компанија је недавно продала и око 775.000 акција у компанији "Алибаба", тако да им је сада преостало око 3,7 милиона акција у том кинеском гиганту. У писму је написано и да би сваки конфликт између Кине и Запада "имао огромне последице за обе стране".

У тој инвестиционој компанији су навели да не желе да упадну у "замку Нормана Ангела", алудирајући на енглеског новинара који је 1909. године предвидео да светски рат није могућ зато што су економије европских сила исувише испреплетане.

image