Русија

Слобода говора: Градоначелник Харкова новчано кажњен јер је користио руски језик

Ово је други пут да градоначелник Харкова бива кажњаван за коришћење руског језика
Слобода говора: Градоначелник Харкова новчано кажњен јер је користио руски језикwww.globallookpress.com © Vyacheslav Madiyevskyi/Keystone Press Agency

Градоначелник украјинског града Харков Игор Терехов кажњен је због употребе руског језика на својим званичним налозима на друштвеним мрежама.

Ово је други пут да градоначелник Харкова бива кажњаван за коришћење руског језика, пренели су локални медији.

Новчану казну је изрекао Тарас Кремен, повереник за заштиту државног језика. У пресуди се наводи да је Терехов крив за употребу "језика који није званични језик државе" на својим страницама на Фејсбуку и Телеграму. Казна је уведена крајем прошле године, и износи 3.400 гривни (93 долара).

Градоначелник Харкова био је приморан да плати исти износ прошлог новембра, када је такође употребио "језик који није званични" током ТВ маратона.

Игор Терехов је поднео тужбу против Кремена након прве казне, изјавио је његов портпарол Игор Сидоренко за медије у јануару. Градоначелник Харкова је указао да ће наставити да разговара са становницима свог града на руском језику, док ће сву званичну комуникацију обављати на украјинском.

Терехов је додао да тужбу подноси као приватно лице, а не као градоначелник.

Кијев је 2019. усвојио нови закон о језику, након чега је он у више наврата ревидиран и прошириван, а најновији амандман ступа на снагу овог месеца. Закон налаже да се сва комуникација владиних званичника води на украјинском језику, или да буде паралелно доступна на њему.

Москва тврди да такви закони крше права људи који говоре руски, а који чине око половину становништва Украјине. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је прошле недеље да "дискриминаторна кампања" Кијева против руског језика постаје све "јеткија".

image