Свет

Нуланд: САД спремне на преговоре са Русијом колико сутра

Међусобне инспекције у оквиру СТАРТ-а су заправо суспендоване много пре формалног саопштења о суспензији Москве, рекла је заменица државног секретара САД
Нуланд: САД спремне на преговоре са Русијом колико сутраGetty © Kevin Dietsch/Getty Images

САД не желе да јачају свој нуклеарни арсенал и не верују да Русија има могућности за то, изјавила је заменица државног секретара Викторија Нуланд.

"Русија тренутно није у позицији да унапреди свој нуклеарни арсенал, и искрено, ни ми нисмо заинтересовани и не планирамо то да урадимо", рекла је она у интервјуу за "Вашингтон пост".

"Хоћемо ли учинити нешто другачије? Нећемо, и то смо јасно ставили до знања Русима", рекла је Нуландова одговарајући на питање да ли ће САД променити понашање по том питању након што је Русија суспендовала учешће у СТАРТ-у. 

САД неће наставити тестирања након одлуке Русије, већ би желеле да се врате међусобним инспекцијама и разговарају са Москвом, напоменула је она и додала да су међусобне инспекције заправо суспендоване много пре формалног саопштења Москве.

"Сједињене Државе ће у петак увести још један пакет санкција Русији", рекла је заменица државног секретара, додајући да ће нова ограничења утицати на руску војну машинерију, руске банке и поједине стране компаније које помажу Русији да зараде упркос санкцијама.

Нуланд је нагласила да САД "не треба да мисле само на наредно пролеће", већ да треба довољно да оснаже украјинску војску како би и у будућности штитила украјинске и америчке интересе. 

"Морамо да будемо сигурни да ће Украјина бити довољно јака и кад се заврши овај рат", поручила је она.

На питање како то да Западне санкције нису оштетиле руску економију, те да ће Русија 2023. године бележити већи економски раст од Немачке и Британије, Нуланд је рекла да Русија избегава санкције уз помоћ трећих земаља.

Поводом мировног плана који најављује Кина, Нуланд је рекла да САД очекују да ће он бити представљен сутра.

"Чекамо да видимо шта ће Кинези донети на сто. Чули сте шта је рекао (амерички државни секретар) Ентони Блинкен - најважније је да мир буде трајан, а не само цинични прекид ватре", поручила је она.

САД и Русија имају велику одговорност

САД су спремне да почну преговоре са Русијом о Уговору о мерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) већ сутра, под условом да Руска Федерација буде спремна за то, рекла је Нуландова, преноси ТАСС.

"Спремни смо, ако је и Руска Федерација спремна за то. Спремни смо и да дозволимо инспекције", рекла је она.

Како је навела, суспензија споразума је "неодгворна".

"САД и Русија имају велику одговорност према целом свету за одржавање безбедности нуклеарних арсенала", истакла је она и додала да су САД спремне да се врате преговорима како би осигурале примену СТАРТ-3 од самог почетка".

image