Свет

Зеленски поздравио намеру Кине, али...

Чињеница да је Кина почела да прича о Украјини и да постоје неки сигнали је веома добра ствар, поручио је украјински председник
Зеленски поздравио намеру Кине, али...© TANJUG/ Stefan Rousseau/pool photo via AP

Председник Украјине Влaдимир Зеленски позитивно је оценио предлог Кине за политичко решење украјинске кризе.

"Нисам још видео документ. Прерано је причати о документу. Генерално, чињеница да је Кина почела да прича о Украјини и да постоје неки сигнали је веома добра ствар", рекао је Зеленски у Кијеву, након састанка са премијером Шпаније Педром Санчезом, преносе агенције.

Зеленски је, такође, оценио да су састанци са кинеским званичницима неопходни и да је дипломатска порука већ послата.

"Пожељно је за Украјину да има састанке са Кином. Послали смо ту поруку дипломатским путем", поручио је Зеленски.

Водећи кинески дипломата Ванг Ји изјавио је у суботу, на Минхенској безбедносној конференцији, да кинески документ о смиривању украјинске кризе наглашава неопходност поштовања територијалног интегритета свих земаља.

"Предлажем да сви, поготово наши европски пријатељи, почну хладне главе да размишљају о томе шта треба да урадимо да бисмо зауставили овај рат," рекао је Ванг Ји и додао да "неке силе изгледа не желе да преговори буду успешни, нити да се рат заврши," не прецизирајући на кога тачно мисли.

У документу под називом "Став Кине о политичком решавању украјинске кризе", кинеско министарство спољних послова наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора и позива на напуштање хладноратовског менталитета.

image