Србија и Балкан

Усаглашавање ставова: Курти разговарао са Шолеом пред Брисел

Курти захвалио Шолеу за подршку током процеса дијалога и сталну пажњу Сједињених Америчких Држава, посебно њега лично
Усаглашавање ставова: Курти разговарао са Шолеом пред БриселGetty © Carsten Koall

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас је разговарао телефоном са вишим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом уочи састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине у понедељак у Бриселу, саопштено је из Куртијевог кабинета.

"Током разговора премијер је потврдио став о европском предлогу као доброј основи за даље разговоре ради нормализације односа. Премијер Курти је нагласио да за успостављање нормалних, европских и добросуседских односа, поред међусобног признавања, у сржи споразума морају бити и права националних мањина", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Курти захвалио Шолеу за подршку током процеса дијалога и сталну пажњу Сједињених Америчких Држава, посебно њега лично.

У саопштењу се преноси да је Курти обавестио Шолеа да је влада заједно са 12 украјинских новинара, обележила прву годишњицу "агресије" сећањем на жртве, али и "праведну ослободилачку борбу украјинског народа".

Славље у Вашингтону

Представништво тзв. Косова у САД обележила је 15. годишњицу једнострано проглашене независности, у присуству бројних пријатеља и званица, међу којима је био и специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, пренео је "Репортери".

Изасланик Приштине у САД Иљир Дуголи рекао је да је однос тзв. Косова и САД важан за обе земље, и да ће САД увек заузимати посебно место међу њиховим грађанима.

"Имамо исте вредности, посвећени смо заштити демократије и у потпуности смо посвећени јачању владавине права, економског развоја и изградњи успешног и инклузивног друштва, као и пуној интеграцији у евроатлантске структуре", рекао је Дуголи.

Званицама на пријему, обратио се и Ескобар, али његов говор није објављен на званичном сајту приштинског представништва у Вашингтону

image