Србија и Балкан

Шоле рекао Куртију да је време да се разговара о ЗСО

И "Косово" и Србија треба да спроводе споразуме које су већ потписали кроз процес дијалога, укључујући напредак ка успостављању ЗСО, написао је специјални саветник америчког Стејт департмента на Твитеру
Шоле рекао Куртију да је време да се разговара о ЗСО© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле изјавио је да је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куритију рекао да је сада тренутак да се разговара о Заједници српских општина.

После јучерашњег разговора са Куртијем, Шоле је на свом Твитеру налогу написао да Приштина и Београд треба да спроводе споразуме које су већ потписали кроз процес дијалога, укључујући и успостављање ЗСО.

"Разговарао са премијером Косова Аљбином Куртијем уочи састанка лидера у оквиру дијалога уз подршку ЕУ, за унапређење нормализације односа између Србије и Косова. САД подржавају конструктиван састанак који потврђује приврженост обе стране предлогу ЕУ", написао је Шоле.

"Рекао сам да је сада време да се разговара о Заједници општина са српском већином. И Косово и Србија треба да спроводе споразуме које су већ потписали кроз процес дијалога, укључујући напредак ка успостављању ЗСО", додао је Шоле.

Из Куртијевог кабинета јуче је после телефонског разговора премијера привремених приштинских институција са Шолеом саопштено да је Курти потврдио став о европском предлогу као доброј основи за даље разговоре ради нормализације односа.

"Поред међусобног признавања, у сржи споразума морају бити и права националних мањина", наведено је, између осталог, у саопштењу.

image