Свет

У посети Њу Делхију: Шолц жели да продуби односе са Индијом

Један од исказаних циљева посете је јачање економских веза, али званичници имају на уму и то да је потребно извршити притисак на земљу која ће ускоро бити најмногољуднија на свету да се супротстави "руској инвазији", пише Ројтерс
У посети Њу Делхију: Шолц жели да продуби односе са Индијом© Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је да жели да продуби односе своје државе са Индијом пред сусрет са премијером ове земље Нарендром Модијем у Њу Делхију.

"Индија и Немачка имају веома добре односе и желим да их продубим. То ће бити тема наших разговора, као и миру у свету", написао је Шолц на Твитеру.

Шолц је стигао у Њу Делхи где ће се по четврти пут откако је ступио на дужност састати са премијером Модијем, чиме се истиче све већи значај Њу Делхија за западне савезнике који желе да добију индијску подршку за своје ставове о руско-украјинском конфликту, известио је Ројтерс.

Шолц ће покушати да придобије Индију да купи шест подморница, што је уговор вредан 5,2 милијарде долара, али се не очекује да овај последњи у низу покушаја западних војних компанија да одвоје Индију од куповине руског наоружања да тренутне резултате, наводи се у извештају агенције.

Констатује се да је заокрет Немачке ка Индији посебно оштар, с обзиром на то да су блиске економске везе са Кином, главним купцем немачких машинских алатки, и Русијом, њеним кључним снабдевачем енергијом, играли велику улогу у немачком просперитету у последњих 15 година.

Један од исказаних циљева посете је јачање економских веза, али званичници имају на уму и то да је потребно извршити притисак на земљу која ће ускоро бити најмногољуднија на свету да се супротстави "руској инвазији", пише Ројтерс.

Индијски премијер Моди није отворено осудио Москву због војне операције у Украјини, већ је позвао на дијалог и ангажовање дипломатије како би се зауставили сукоби.

image