Србија и Балкан

Министарство културе Србије: Изјаве драматурга из Приштине угрожавају безбедност Срба на КиМ

Народно позориште у Приштини je бруталним актима сецесионистичке политике која промовише насиље изгнано из свог града, наводи се у саопштењу.
Министарство културе Србије: Изјаве драматурга из Приштине угрожавају безбедност Срба на КиМwww.globallookpress.com © Marcus Brandt

Министарство културе Србије издало је саопштење у коме одбацује и осуђује наводе драматурга из Приштине Јетона Незираја усмерене против Народног позоришта у Приштини, са привременим седиштем у Грачаници, посебно оне да је ова позоришна установа "пропагандно оружје Владе Србије у њеној хегемонистичкој политици којом, као деведесетих, жели да покаже своје власништво над Косовом".

Српско министарство културе упозорава да овакви иступи представљају крајње лицемерну и циничну провокацију, имајући у виду да је управо ова установа културе у изузетно тешким околностима, "бруталним актима сецесионистичке политике, која промовише насиље на рачун демократског дијалога и културе, изгнана из свог града и протерана са своје матичне сцене у Приштини".

"Подсећамо да је ово позориште основано 1948. године у Приштини од стране Републике Србије и да је до 1999. године радило као мултиетничка институција са српском и албанском драмом, које су представе изводиле на српском и албанском језику. Ова установа данас своје представе реализује на новој матичној сцени у Грачаници, као и у другим  деловима Косова и Метохије, где живи српско становништво, будући да у Приштини, граду у коме је основано, није преостао готово ниједан српски гледалац ових представа", наведено је у саопштењу.

Министарство сматра да називати такву установу, која служи културним потребама најугроженије етничке заједнице у Европи, Србима на Косову и Метохији, оружјем великосрпске хегемонистичке пропаганде "истовремено је ужасно и изузетно опасно по безбедност Срба на Косову и Метохији, културу, као и елементарно право културних радника у овој установи на рад, постојање и уметничко изражавање, као и очување културе и језика".

У саопштењу се подсећа да су готово истим оваквим речима, серијом чланака непосредно пред мартовски погром 2004. године, означени и српски манастири и цркве на Косову и Метохији.

"Да ли су сада на ред дошле и српске културне институције на Косову и Метохији", упитало је Министарство културе.

У ауторском тексту названом "Позориште као машинерија политичке пропаганде", на порталу "Сбункер", на енглеском и албанском језику, драмски писац Јетон Незирај  тврди да театар у Грачаници служи интересима хегемонистичких апетита Владе Србије и њиховим настојањима да покажу "своје власништво над Косовом".

image