Свет

Састанак Шолца и Модија: Украјинско питање у фокусу

Разговарало се о сложености текућег сукоба Русије и Украјине, колико он утиче на земље у развоју, али и о неопходности постизања мира
Састанак Шолца и Модија: Украјинско питање у фокусу© Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Ситуација у Украјини била је у фокусу разговора индијског премијера Нарендре Модија и немачког канцелара Олафа Шолца који борави у посети Њу Делхију, рекао је први заменик министра спољних послова Индије Винај Кватра, а пренеле су "РИА Новости".

Он је навео да је пажња била посвећена сложености текућег сукоба Русије и Украјине, као и томе колико он утиче на земље у развоју и шта Индија и Немачка могу да ураде како би осигурале да земље у развоју буду поштеђене од последица овог конфликта.

"Разговарало се и о предузимању корака за јачање мира, дијалога и дипломатије како бисмо сви могли да пронађемо добро решење за тренутну ситуацију између Русије и Украјине", рекао је Кварта.

Он је напоменуо да мир не користи само двема земљама у сукобу, већ и онима у развоју јер су неке од најозбиљнијих последица руско-украјинског конфликта проблеми са храном, горивом и ђубривима, што највише погађа управо ове државе.

Одговарајући на питање да прокоментарише кинески мировни план за Украјину, званичник индијског Министарства спољних послова рекао је да сматра да није у реду да говори о плану Пекинга и да би за њега требало питати кинеску страну.

Шолц борави у дводневној посети Индији током које би требало да се састане и са индијским председником Драупадијем Мурмуом.

Како је саопштено из индијског Министарства спољних послова, посета немачког канцелара "ојачаће сарадњу у области безбедности и одбране, допринети раду на ближим економским везама, повећати могућности за мобилност талената и дати стратешке смернице за текућу сарадњу у области науке и технологије".

image