Свет

Америчка служба: Вирус корона вероватно процурио из кинеске лабораторије

Упркос различитим анализама ажурирање је потврдило да ковид-19 није резултат кинеског програма биолошког оружја
Америчка служба: Вирус корона  вероватно процурио из кинеске лабораторије© Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Америчко министарство енергетике закључило је да је пандемија ковида 19 највероватније настала због цурења из лабораторије, објавио је "Волстрит џорнал" позивајући се на поверљиви обавештајни извештај који је недавно достављен Белој кући и кључним члановима Конгреса.

Промена мишљења одељења за енергетику, које је раније било неодлучно о томе како се вирус појавио, забележена је у ажурирању документа из 2021. године, коју је извршила канцеларија директора Националне обавештајне службе.

Нови извештај наглашава како су различити делови обавештајне заједнице дошли до различитих оцена о пореклу пандемије. Министарство енергетике сада се придружује Федералном истражном бироу у тврдњама да се вирус вероватно проширио због несреће која се догодила у кинеској лабораторији.

Међутим, четири друге агенције, као и национални обавештајни панел, и даље процењују да је то вероватно био резултат природног преноса, док су две агенције неодлучне.

Закључак Одељења за енергетику резултат је нових обавештајних података и значајан је јер агенција има значајну научну експертизу и надгледа мрежу америчких националних лабораторија, од којих неке спроводе напредна биолошка истраживања, пише "Волстрит џорнал".

ФБИ такође тврди да је пандемија настала због цурења вируса

ФБИ је раније дошао до закључка да је пандемија вероватно резултат цурења из лабораторије и још увек остаје при том ставу.

ФБИ запошљава кадар микробиолога, имунолога и других научника и подржава га Национални центар за биофорензичку анализу, који је основан у Форт Детрику 2004. да анализира антракс и друге могуће биолошке претње.

Амерички званичници су одбили да дају детаље о новим обавештајним подацима и анализама које су довеле до промене става Министарства енергетике. Додали су да иако Министарство енергетике и ФБИ кажу да је највероватније у питању ненамерно цурење из лабораторије, а да су до тих закључака дошли из различитих разлога, пише "Волстрит џорнал".

Ажурирани документ наглашава како обавештајни званичници још увек састављају делове о томе како се појавио ковид-19.

Национални обавештајни савет, који спроводи дугорочну стратешку анализу, као и четири агенције, које су званичници одбили да именују, и даље процењују са "ниском поузданошћу" да је вирус настао природним преносом са заражене животиње, наводи се у ажурираном извештају.

Централна обавештајна агенција и још једна агенција коју званичници нису именовали, остају неодлучне између теорија о лабораторијском цурењу и природном преносу, наводи "Волстрит џорнал" позивајући  се на изјаве људи који су прочитали поверљиви извештај.

Упркос различитим анализама агенција, ажурирање је потврдило да ковид-19 није резултат кинеског програма биолошког оружја.

Високи званичник америчке обавештајне службе потврдио је ажурирање спроведено у светлу нових обавештајних података, даљег проучавања академске литературе и консултација са стручњацима ван власти.

Конгрес није затражио ажурирање, али законодавци, посебно републиканци из Представничког дома и Сената, спроводе сопствене истраге о пореклу пандемије и врше притисак на Бајденову администрацију и обавештајну заједницу за више информација.

Званичници нису рекли да ли ће бити издата некласификована верзија новог документа.

Вирус ковид 19 је први пут забележен у Вухану, у Кини, најкасније у новембру 2019. године, према извештају обавештајних служби САД за 2021. Порекло пандемије било је предмет енергичне, понекад и страначке дебате међу академицима, обавештајним стручњацима и законодавцима.

Дејвид Релман, микробиолог са Универзитета Станфорд који се залагао за непристрасно истраживање почетака пандемије, поздравио је вест о ажурираним налазима.

"Похвала онима који су вољни да оставе по страни своја предубеђења и објективно преиспитају оно што знамо и не знамо о пореклу ковида", рекао је Релман, који је био у неколико савезних научно-саветодавничких одбора. "Моја молба је да не прихватамо непотпун одговор или да одустанемо због политичке сврсисходности."

Портпарол Одељења за енергетику одбио је да разговара о детаљима његове процене, али је у саопштењу написао да агенција "наставља да подржава темељан, пажљив и објективан рад наших обавештајних професионалаца у истрази порекла ковида 19, као што је председник наредио".

Кина одбија могућност да је вирус процурио из лабораторије

Кина, која је поставила ограничења на истраге Светске здравствене организације, оспорила је да је вирус могао да процури из једне од њених лабораторија и сугерише да се појавио изван Кине.

Кинеска влада није одговорила на захтеве за коментар да ли је дошло до било какве промене у њеним ставовима о пореклу ковида 19.

Неки научници тврде да је вирус вероватно настао природно и прешао са животиње на човека.

Ипак, ниједан потврђени животињски извор за ковид-19 није идентификован. Недостатак животињског извора и чињеница да је Вухан центар обимних кинеских истраживања о коронавирусу навели су неке научнике и америчке званичнике да тврде да је цурење из лабораторије најбоље објашњење за почетак пандемије.

Депеша америчког Стејт департмента написана 2018. и интерни кинески документи показују да је постојала стална забринутост у вези са кинеским процедурама биолошке безбедности, које су цитирали заговорници хипотезе о цурењу у лабораторију.

"Волстрит џорнал" пише да је Вухан дом низа лабораторија, од којих су многе изграђене или проширене као резултат трауматског искуства Кине са почетним тешким акутним респираторним синдромом, или САРС-ом, епидемијом која је почела 2002. Они укључују кампусе Института за вирусологију у Вухану, Кинески центар за контролу и превенцију болести и Институт за биолошке производе Вухан, који производи вакцине.

У мају 2021, амерички председник Бајден је рекао обавештајној заједници да појача напоре у истраживању порекла ковида-19 и наредио да се преглед ослања на рад америчких националних лабораторија и других агенција, пише амерички портал. Конгрес ће, како је рекао, бити обавештен о тим напорима.

Извештај из октобра 2021. каже да постоји консензус да ковид 19 није резултат кинеског програма биолошког оружја. Али то није решило дебату о томе да ли је резултат цурења из лабораторије или потиче од животиње, рекавши да је потребно више информација од кинеских власти.

Обавештајну заједницу САД чини 18 агенција, укључујући канцеларије у одељењима за енергетику, државу и министарство финансија. Њих осам је учествовало у ревизији обавештајног документа, заједно са Националним обавештајним саветом.

Пре тог извештаја, Национална лабораторија Лоренса Ливермора из Одељења за енергетику припремила је студију у мају 2020. закључивши да је хипотеза о цурењу у лабораторији веродостојна и да заслужује даљу истрагу.

Дебату о томе да ли је ковид 19 можда побегао из лабораторије подстакли су амерички обавештајци изјавама да су се три истраживача са Института за вирусологију у Вухану довољно разболела у новембру 2019. да су затражили болничку негу.

Извештај Одбора за обавештајне послове Представничког дома закључио је прошле године да ово откривање није ојачало ни теорију о цурењу из лабораторије ни теорију природног порекла, јер су се истраживачи можда разболели од сезонског грипа. Али неки бивши амерички званичници кажу да су болесни истраживачи били укључени у истраживање коронавируса.

Законодавци су покушали да сазнају више о томе зашто ФБИ процењује да је вероватно цурење из лабораторије. У писму од 1. августа директору ФБИ Кристоферу Реју, сенатор Роџер Маршал, републиканац из Канзаса, затражио је да ФБИ подели записе своје истраге и питао је да ли је биро обавестио Бајдена о својим налазима.

Доказано да САД имају стотине биолабораторија широм света, 30 у Украјини

Ове оптужбе Вашингтона на рачуне Кине веома су лицемерне поготово имајући у виду да је доказано да САД имају на територијама других држава око 400 биолабораторија.

Постоје докази и о стотинама инцидената у биолабораторијама широм Америке, забележених у владиним извештајима.

"Ако такав злочиначки немар влада у биолабораторијама у Америци, замислите колико америчке научнике није брига како су заштићени сојеви у другим земљама", рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

САД имају мноштво прописа и смерница које се односе на биолошку безбедност у лабораторијима, али обука о безбедности може веома да се разликује од институције до институције.

Забрињавајуће је да само оне биолабораторије које раде са најопаснијим патогенима морају да се региструју код владе САД, што значи да је биолошка безбедност експеримената које спроводе приватне компаније или фондације врло упитна.

Директор "Грифон сајентифика", компаније за биолошку безбедност која је саветовала Национални институт за здравље (НИХ) објаснио је то следећим речима:

"Један милијардер могао би, са сопственим новцем, да ради шта год пожели са било којим патогеном. Могао би да узме вирус малих богиња и покуша намерно да га учини отпорнијим на вакцину и патогенијим, и то у својој гаражи. Ако је у њиховим умовима то легитиман истраживачки циљ, нико не може да их заустави."

Потпредседник горњег дома руског парламента Константин Косачев рекао је да је тренутно у Украјини остало најмање три десетине америчких биолошких лабораторија и да се од 300 америчких биолошких лабораторија 50 налази дуж границе Руске Федерације.

"Сада је најмање три десетине америчких биолошких лабораторија остало на територији Украјине. Иако је јасно да оне престају са активностима у оним насељима која су под контролом Руске Федерације", рекао је Косачев на састанку парламентарне комисије која истражује активности америчких биолошких лабораторија у Украјини.

image