Свет

Немачки министар одбране о мировној иницијативи Кине: Дела, не речи

Немачки министар одбране изразио забринутост уколико Кина заиста планира да испоручи дронове Русији
Немачки министар одбране о мировној иницијативи Кине: Дела, не речи© Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

Немачки министар одбране Борис Писторијус поздравио је мировну иницијативу Кине за прекид ватре између Русије и Украјине, али је забринут уколико Кина заиста планира да испоручи дронове Русији.

Писторијус је изјавио да зато о Кини треба судити на основу њених поступака у вези с ратом у Украјини, а не на основу онога шта говори о том сукобу.

Кинеска мировна иницијатива за решавање сукоба у Украјини је добродошла, али мора даје прати акција, прецизирао је он.

"На крају крајева, не одлучујемо ми, већ ће преговарати Руси и Украјинци. А ни Кинези не одлучују о томе. Поздрављам кинески предлог и као иницијативу, али после тога морају да уследе акције", изјавио је Писторијус у интервјуу за немачки државни радио "Дојчландфунк".

Такође, поручио је да је "на Кијеву да одлучи када и под којим условима ће ући у преговоре с Русијом, као и о евентуалном поновном заузимању Крима".

Председник Украјине Владимир Зеленски претходно је рекао да ће украјинске трупе на крају ослободити све територије које је окупирала Русија, укључујући и полуострво Крим.

НАТО и Европска комисија изнели су раније сумње у вези с кредибилитетом Пекинга да буде посредник, након што је Кина објавила свој предлог за прекид ватре у Украјини од 12 тачака.

Зеленски је поздравио поједине елементе кинеског предлога, али је рекао да само "земља у којој се води рат" треба да буде иницијатор мировног плана.

image