Србија и Балкан

Јака мећава у западној Србији, десетине села у снежној блокади, хиљаде људи без струје

Готово читава општина Бајина Башта јутрос je без струје, као и град Пријепоље и сва села у тој општини, а мокар снег обарао је далеководе у Новој Вароши
Јака мећава у западној Србији, десетине села у снежној блокади, хиљаде људи без струје© Зоран Шапоњић

Јака мећава која је у западним деловима Србије трајала од јуче ујутру до јутрос пред зору направила је огромне проблеме у саобраћају и снабдевању електричном енергијом. На Златибору је јутрос више од пола метра влажног, тешког снега, слично је и у Новој Вароши, у вишим пределима Пријепоља, Бајине Баште, Косјерића, Ивањице.

Тежак и влажан снег обарао је ноћас дрвеће на магистралу од Пријепоља према Црној Гори, односно Бијелом Пољу па је неко време саобраћај на овом прометном правцу био у прекиду у месту Стругови код Бродарева. Дрвеће је падало и преко пута који од центра Пријепоља води према манастиру Милешева. Под тешким, мокрим снегом пао је и бор на платоу испред Дома културе у Пријепољу и оштетио део уличне расвете.

Десетине камиона, аутомобила, били су током ноћи повремено заробљени и на Златибору, посебно на деоници од Златибора преко Борове Главе према Новој Вароши где је повремено долазило до дужих застоја. У прекиду је био и пут од Кокиног Брода према Прибојској бањи и Прибоју.

Десетине села, посебно у вишим деловима пријепољске, нововарошке, прибојске општине, у Бајиној Башти, Косјерићу, јутрос су у снежној блокади.

Због јаког, влажног снега који је обарао дрвеће преко далековода, нисконапонске мреже, кидао проводнике, ноћас су у мраку били делови Пријепоља, посебно села према Јадовнику, Јабуци, а струје није било ни у Узићима, Шљивовици, Сечој Реци, у вишим деловима Косјерића. Због кварова на електро мрежи које је изазвало невреме, струје није било ни у деловима Чајетине, у селу Мачкат у овој општини, повремено и у насељу Бела Земља у општини Ужице.

Изузетно тешка ситуација јутрос је у општини Бајина Башта где скоро сва села и већи део града и даље немају струју. Планинска села су снежној блокади, проходни су само главни путеви у долини Дрине. Председница општине Весна Ђурић каже за РТ Балкан да је тешка механизација од зоре на путевима, да су приоритети чишћење путева према Рачи и Црвици како би се омогућио приступ далековидима који су  у квару.

Екипе електромонтера биле су ноћас на терену, али је и тамо где су кварови санирани, влажан и тежак снег обарао дрвеће преко далековода и правио нове хаварије. Пут према Тари из Бајине Баште ноћас је био непроходан. Села на Тари су у снежној блокади.

У општини Нова Варош јутрос је добар део планинских села завејан, одсечена су села Љепојевићи, Трудово, делови Божетића, Горњи Друловићи, срећом, снег је престао да пада па је механизација од зоре на терену.

По селима мештани и сами тракторима, возама, воловским запрегама чисте путеве. По речима Радослава Васиљевића, председника општине, јутрос су без струје читава Бистрица, делови села Радоиња, Рутоше, Негбина, Драглица.

"Чинимо све што можемо, механизација је већ на терену, приоритет је да очистимо путеве до трафостаница како би екипе Електродистрибуције могле што пре да изађу на терен и отклоне кварове", каже Васиљевић.

Струје јутрос нема ни на читавој територији општине Пријепоље. Без струје је град, као и сва села. Екипе електромонтера су на терену, откалањају кварове, велики проблем су непроходни путеви посебно у вишим деловима ове општине. У Пријепољу су јутрос већ очишћени путеви првог приоритета.

По речима Жарка Ђокића, председника општине Косјерић, главни путеви у општини су очишћени. Јутрос механизација чисти путеве према селима, а приоритет су путеви до трафостаница.

"Већи део села у општини јутрос је без струје, проблема са снабдевањем електричном енергијом имамо и у граду. Сва расположива механизација, све екипе електро монтера су на терену, чинимо што је до нас да се ситуација што пре стабилизује", каже Ђокић.

image