Свет

Чавушоглу: Шведска није предузела ниједан корак за улазак у НАТО, настављамо разговоре

Чавушоглу је напоменуо да Турска очекује да две нордијске земље одговоре на забринутост Анкаре у вези са борбом против тероризма
Чавушоглу: Шведска није предузела ниједан корак за улазак у НАТО, настављамо разговоре© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу саопштио је да ће разговори са Шведском и Финском у вези са њиховим кандидатурама за чланство у НАТО-у бити настављени 9. марта, након одлагања због протеста у Стокхолму на коме је спаљен Куран.

Чавушоглу је рекао да ће састанак бити одржан у Бриселу и да ће се разговарати о примени меморандума потписаног између три државе.

Нагласио је да није могуће одобрити кандидатуру Шведске уколико она не предузме одређене кораке.

"Што се тиче чланства Финске и Шведске, позиција Турске је јасна и транспарентна", истакао је Чавушоглу на заједничкој конференцији за новинаре са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом.

Подсећајући да је тероризам једна од две главне претње НАТО-у, Чавушоглу је напоменуо да Турска очекује да две нордијске земље одговоре на забринутост Анкаре у вези са борбом против тероризма.

Турски министар казао је да Шведска није предузела ниједан задовољавајући корак од потписивања трилатералног меморандума на самиту НАТО-а у Мадриду у јуну 2022. године.

"Постоје обећања Шведске и Финске за чланство у НАТО-у, али није могуће да кажемо 'да' чланству Шведске, а да не видимо ове кораке", рекао је он.

Додаје да се кандидатуре две земље могу процењивати одвојено, с обзиром да Турска позитивније гледа на фински процес приступања војној алијанси.

image