Русија

Песков поручио: Повратак Крима Украјини је немогућ

Крим је саставни део Руске Федерације, поновио је портпарол Кремља
Песков поручио: Повратак Крима Украјини је немогућwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да je повратак Крима Украјини немогућ јер је он саставни део Руске Федерације, преносе "РИА Новости".

"Крим је саставни део Руске Федерације. Не постоје никакве околности под којима је могућ његов 'повратак' Украјини. Једноставно, то је немогуће", рекао је Песков.

Крим је постао руски регион у марту 2014. године након референдума, који се одржао после државног удара у Украјини. На том референдуму 96,7 одсто бирача на Криму и 95,6 одсто у Севастопољу изјаснило се за прикључење Русији.

Руско руководство је више пута поновило да су становници Крима гласали за демократско уједињење са Русијом, уз пуно поштовање међународног права и Повеље УН. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

Кинески мировни план заслужује велику пажњу

Песков је нагласио да се Кремљ са великом пажњом односи према кинеском мировном плану за Украјину, док његови детаљи треба да буду предмет пажљиве анализе.

"Сви покушаји да се развију планови који ће допринети преласку сукоба у миран ток, заслужују пажњу. Са великом пажњом се односимо према плану наших кинеских пријатеља. Што се тиче детаља, они тек треба да буду предмет пажљиве анализе, узимајући у обзир интересе најразличитијих страна. Ово је веома дуг и интензиван процес", додао је Песков.

Он се осврнуо и на ситуацију око Придњестровља, изразивши забринутост због најновијих дешавања у том подручју.

"Пратимо ситуацију у Придњестровљу са појачаном пажњом јер има разлога за нашу забринутост. Ситуација је турбулентна, а изазвана је споља", рекао је Песков.

Министарство одбране Русије је саопштило да кијевски режим спрема оружану провокацију у Придњестровљу, коју ће извести јединице украјинских трупа, укључујући припаднике националистичке групе "Азов".

Руско Министарство спољних послова саопштило је да ће оружане снаге Руске Федерације адекватно одговорити на било какаву провокацију кијевског режима против Придњестровља.

image