Русија

Завршене поморске вежбе Русије, Кине и Јужне Африке

Ратни бродови Русије, Кине и Јужне Африке извели су артиљеријско гађање морског циља, а коришћен је и бродски хеликоптер Ка-27 са руске фрегате Северне флоте "Адмирал Горшков", саопштило је руско Министарство одбране
Завршене поморске вежбе Русије, Кине и Јужне Африкеwww.globallookpress.com © Xiong Libing/Xinhua

Руско Министарство одбране саопштило је да су у Индијском океану завршене заједничке поморске вежбе Русије, Кине и Јужне Африке.

"У Индијском океану данас је завршена трилатерална поморска вежба уз учешће ратних бродова и помоћних пловила Ратне морнарице Русије, Ратне морнарице Народноослободилачке армије Кине и Јужноафричких националних одбрамбених снага", наводи се у саопштењу.

Ратни бродови Русије, Кине и Јужне Африке извели су артиљеријско гађање морског циља, обучени да ослободе заробљени брод са таоцима, да пруже помоћ броду у невољи на мору и људству које плута на води. Коришћен је и бродски хеликоптер Ка-27 из руске фрегате Северне флоте "Адмирал Горшков".

Ратну морнарицу Русије на вежби су представљале фрегата "Адмирал Горшков" и морски танкер "Кама", кинеску морнарицу фрегата "Жичжао", ратни брод разарач "Хуајнањ" и помоћни брод "Кекесилиху", а Јужноафричку морнарицу фрегата "Менди".

Главнокомандујући Војно-поморске флоте Руске Федерације адмирал Николај Јевменов рекао је да је Москва изузетно заинтересована за јачање поморске и војне сарадње са Кином и Јужноафричком Републиком.

Кинеско министарство одбране саопштило је раније да ће маневри додатно унапредити одбрамбену и безбедносну сарадњу између земаља БРИКС-а. Украјинско Министарство спољних послова је заузврат критиковало јужноафричке власти због извођења вежби, оптужујући их да "уче из искуства руске војне машинерије".

image