Свет

Свет се окренуо наглавачке: Грета Тунберг протестује због ветрењача

Тзв. климатске промене нису изговор за колонијализам, рекла је шведска активисткиња на протесту са припадницима народа Сами
Свет се окренуо наглавачке: Грета Тунберг протестује због ветрењача© Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Шведска климатска активисткиња Грета Тунберг протестовала је заједно са активистима из редова народа Сами против одлуке норвешких власти да изграде ветропарк на западу те земље.

"Не смемо дозволити да се тзв. климатске промене користе као параван за колонијализам", рекла је она испред улаза у зграду Министарства енергетике Норвешке. "Климатске промене које крше људска права нису климатске промене вредне тог имена", изјавила је она за норвешки ТВ2 оставивши обичном свету се мучи покушавајући да докучи шта је заправо хтела да каже.

Активисти народа Сами протестују због изградње ветропаркова у региону Фосен на западу Норвешке, више од 500 дана након што је уставни суд те земље донео пресуду којом се утврђује да таква одлука крши право аутохтоног народа Сами да се бави узгојем ирваса.

Суд је одлуку донео једногласно, пошто је свих 11 судија сматрало да изградња 151 ветрењаче крши права народа Сами. Локални активисти од тад траже да се изграђене ветрењаче уклоне.

Ветропаркови "Роан" и "Сторјеа", који се налазе у том региону, спадају међу највеће у европске копнене ветропаркове.

Норвешке власти су, ипак, затражиле спровођење нових анализа. "Ми схватамо да овај случај представља велики притисак на Самије који узгајају ирвасе у Фосену", рекао је норвешки министар енергетике Терје Асланд.

Иако је уставни суд донео пресуду да "грађевинске дозволе крше загарантована права узгајивача ирваса", он није донео одлуку о томе шта би требало чинити са већ изграђеним ветрењачама.

"Уколико наша основна права нису испоштована, ми не знамо којој држави можемо да верујемо", рекла је Сами музичарка и активисткиња Ела Мари Хета Исаксен за ТВ2. Норвешка полиција је у понедељак уклонила већи број активиста који су неколико дана протестовани испред улаза у норвешко Министарство енергетике.

Самији су аутохтони народ северних делова Скандинавског полуострва који живи у Норвешкој, Шведској и Финској. Процењује се да их има између 80 и 100 хиљада, од којих најмање 40.000 живи у Норвешкој. Традиционално се ловом, риболовом и узгојем ирваса.

image