Свет

Америчка министарка финансија у Кијеву: Важно да Американци схвате да је Украјини потребна помоћ

Џенет Јелен покушава да објасни домаћој јавности због чега је неопходно наставити са слањем милијарди долара Украјини
Америчка министарка финансија у Кијеву: Важно да Американци схвате да је Украјини потребна помоћGetty © Drew Angerer

Министарка финансија САД Џенет Јелен "изненада" је посетила Украјину како би потврдила америчку подршку тој земљи и истакла да економска помоћ омогућава рад украјинских школа и болница током конфликта са Русијом, пише "Блумберг".

До посете је дошло само недељу дана након што је у Кијеву био амерички председник Џо Бајден.

Циљ је да се на међународном нивоу нагласи посвећеност Вашингтона Украјини, а да се, истовремено, домаћој јавности покаже због чега је неопходно наставити са слањем милијарди долара вредне помоћи, наводи амерички портал.

И Бајден и Јелен су поновили да ће Вашингтон подржавати Украјину "докле год то буде било потребно", у тренутку када истраживања показује да расте скептицизам Американаца према слању помоћи и када поједини чланови Републиканске партије траже да се испита на шта су конкретно потрошени амерички долари. 

Без те врсте помоћи, украјинска деца не би могла да наставе са школовањем, а њихови родитељи не би могли да наставе да раде, рекла је Јелен за "Блумберг" пред одлазак у Украјину.

Америчка министарка је посетила наставнике и директоре школа погођених ракетним ударом током првих месеци сукоба, а чије плате се директно исплаћују од амерички помоћи.

Најавила је исплату нове помоћи од 1,25 милијарди долара, од укупно 10 милијарди долара колико је обећала вашингтонска администрација.

"Заиста је важно да Американци схвате да је Украјини потребна економска помоћ и да је реч о земљи која има користи од ње, као и да се тај новац добро троши", навела је Јелен у интервјуу. 

Она је похвалила владу у Кијеву, истакавши њену борбу против корупције. Додала је да је посвећеност Владимира Зеленског одговорном коришћењу међународне помоћи "од суштинског значаја".

image