Србија и Балкан

Ђурић: Вођење негативне кампање око КиМ помаже Приштини

Ово није време за јуриш на фотеље, ни за сејање раздора и нетрпељивости у друштву, поручио је амбасадор Србије у САД
Ђурић: Вођење негативне кампање око КиМ помаже Приштини© Antonio Ahel/ATAImages

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић је поводом јучерашње рунде дијалога у Бриселу поручио политичким актерима који су, како наводи, водили кампању дезинформација, да лажима на рачун председника Србије Александра Вучића, као и прејудицирањем исхода разговора неће сачувати КиМ у саставу Србије, али да ће помоћи Влади Аљбина Куртија да умањи притисак на себе због одбијања ЗСО.

"За око и душу ружним коришћењем теме преговора о КиМ за сврху и потребе дневне политике док се преговори још увек увелико одвијају, етикетирањем и формирањем линч руље, политички актери који за то нису ни изабрани ни власни, а очигледно ни дорасли, сужавају маневарски простор српске стране у веома сложеном геополитичком моменту и директно оштећују државну позицију Србије у процесу дијалога. Лажима на рачун Александра Вучића, као и прејудицирањем исхода разговора нећете сачувати Косово и Метохију у саставу Србије. Али ћете помоћи Куртијевој влади да умањи притисак на себе због одбијања ЗСО", навео је Ђурић у објави на Фејсбуку.

Ђурић је додао да се вођењем негативне и кампање дезинформација око Косова помаже Приштини да кривицу за сваки дан без спровођења ранијих споразума и прихватања колективних права Срба на Косову у очима међународне заједнице, пребаце на Србију.

"Још значајније, овиме се на посредан начин, али сасвим недвосмислено, отежава и положај Срба на КиМ. Ово није време за јуриш на фотеље, ни за сејање раздора и нетрпељивости у друштву. Ово је време за слогу, поверење и за то изабране носиоце институционалне одговорности који за свој рад полажу и полагаће увек рачуне народу у демократски предвиђеној процедури. Друштвена и политичка стабилност трн је у оку свима који су против Србије", поручио је Ђурић.

Напоменуо је и то да је примећено да се у кампању о наводној издаји "укључио и део Куртијевих трол фарми на друштвеним мрежама".

"Позивам све часне људе, без обзира на политичко опредељење, да не буду део тог хора", навео је Ђурић.

image