Свет

Пекинг: Престаните да блатите Кину тврдњама о ковиду 19

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг критиковала је извештаје америчких медија о "цурењу" из лабораторије као могућем пореклу пандемије ковид 19
Пекинг: Престаните да блатите Кину тврдњама о ковиду 19Getty © Jane Barlow - WPA Pool/Getty Images

Вашингтон би требало да престане да политизује хипотезе о пореклу ковида 19 и да "блати" репутацију Кине тврдњама да је вирус процурио из лабораторије, рекла је у понедељак новинарима портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

"Утврђивање порекла САРС-КоВ-2 је питање за научнике и не треба га политизовати", рекла је Мао поводом недавних извештаја у америчким медијима.

"Волстрит Џорнал" је у недељу објавио да је америчко министарство енергетике закључило на основу "нових обавештајних података" да вирус који стоји иза ковида 19 није настао у природи.

"Кина је увек подржавала и учествовала у међународним научним напорима да се одреди порекло вируса", додала је Мао.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова је указала да "закључак заснован на научним методама до којег су дошли стручњаци из заједничке мисије СЗО и Кине након теренских испитивања у лабораторији у Вухану и темељне комуникације са истраживачима" указује да се претпоставка да је вирус настао у лабораторији "сматра изразито мало вероватном" и да је то "тачно забележено у извештају мисије", што је такође "признато широм међународне заједнице."

"Одређене странe треба да престану са понављањем наратива о 'цурењу из лабораторије', да престану да блате Кину и да престану да политизују истрагу порекла вируса", указала је она.

Први извештаји о вирусу стигли су из Вухана, главног града кинеске провинције Хубеи, у којој се налази истакнути вирусолошки институт.

Америчка непрофитна организација под називом "Еко хелт алајанс" је, под покровитељством Националних института за здравље САД (НИХ), на Институту за вирусологију у Вухану истраживала сојеве корона вируса међу слепим мишевима. "Еко хелт" и НИХ су негирали оптужбе да је истраживање укључивало опасне модификације функције вируса.

Скоро три године откако је проглашена пандемија ковида 19, питање порекла вируса остало је неразрешено. Хипотеза природног порекла подразумева да је вирус еволуирао у животињским популацијама и прешао на људе. Заговорници хипотезе "цурења из лабораторије" истакли су да до сада нису утврђени ни конкретна животињска врста која би била првобитни домаћин, нити нулти пацијент.

Са друге стране, Бела кућа је настојала да се дистанцира од информација из америчког министарства енергетике које је пренео "Волстрит џорнал". Саветник за националну безбедност Џејк Саливан указао је да су информације означене назнаком "ниског поверења" и да се друге америчке обавештајне агенције још нису огласиле.

Саливан је за Си-Ен-Ен у недељу изјавио да у овом тренутку "не постоји дефинитиван одговор обавештајне заједнице на ово питање."

image