Србија и Балкан

Етничко чишћење Срба у Хрватској и у катастру

Уз образложење да сређује земљишне књиге, Хрватска хоће да постане власник и српских имања у Бенковцу
Етничко чишћење Срба у Хрватској и у катаструwww.globallookpress.com © Dppi/Bastien Roux

Уколико не уложе жалбе на најновије мере "подржављења" у Хрватској, на хиљаде српских породица из бенковачког краја, баш као и многе хрватске, остаће без земље. Први март је последњи рок до када мештани ове општине могу да предају приговоре ако су им имања у судско-земљишним књигама уписана као власништво државе Хрватске, пишу "Вечерње новости".

"Град Бенковац је јавно објавио Предлог програма располагања пољопривредним земљиштем у власништву Хрватске за подручје Бенковца којим се покушава одузети имовина свима који су је користили, а водила се као општенародна имовина, те да ће се дати-продати другима", саопштила је Епархија далматинска која помаже људима у састављању жалби.

За давање у закуп укупно је предодређен 2.801,6 хектара, а за продају 2,1 хектар ораница, шума, винограда, што је створило велику панику међу српским живљем.

Према речима саговорника "Новости" Р. М. из Бенковца, реч је о најплоднијој земљи – Равни Котари, тзв. мала Калифорнија, катастарске општине Ислам Грчки, Биљане Доње, Биљане Горње, Кула Атлагић, Радашиновци…

Р. М. је истакао да се катастарске књиге разликују од судско-земљишних, те да испада да сви који су као власници земље уписани у катастру, а не у суду, нису више власници. Он је и упозорио да је рок за жалбе прекратак будући да је око 90 одсто тамошњих Срба расуто по свету, па нити зна шта се дешава нити може брзо да реагује, а остали су припадници старије, повратничке популације.

Први човек Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац каже да је ову хрватску акцију финансијски махом подржала Европска унија, и такође истиче да је рок за приговоре прекратак јер се у међувремену десио рат и Срби су се одселили.

Истакао је и један од примера како се земљишне књиге разликују од оних катастарских – случај потомака писца Владана Деснице, који води порекло од српског ускока Стојана Јанковића. Јанковићи/Деснице били су велики велепоседници у Исламу Грчком. Земља која им је одузета после рата и даље се у земљишним књигама води на њих, па су Десничини потомци позвали сељане који деценијама обрађују ове парцеле да се на њих и укњиже.

Штрбац је поменуо и да геометри већ годинама излазе на терен покушавајући да одреде границе парцелама, те истакао необичан случај где је граница одређена посред куће Српкиње која сада живи у Србији. Чека је покретање судског спора, као и све оне који не успеју да уложе приговор на Програм располагања пољопривредним земљиштем у року.

"Дедовину ће морати да поврате од Хрватске на суду", закључује Штрбац за "Новости".

image