Магазин

Рукола - краљица зелениша

Рукола, блиска "рођака" броколија и пољске горушице, једна је од омиљенијих зелениша данас, која захваљујући свом специфичном укусу даје посебну ноту готово сваком јелу - било да је у питању салата, пица или нешто друго. Због чега је рукола краљица зелениша и на који начин штити наш организам од дијабетеса, срчаних обољења и развоја карцинома?
Рукола - краљица зелениша© freepik/ timolina

Рукола је богата микроелементима попут калцијума, гвожђа и калијума, као и витаминима А, Б и Ц, а садржи и фолну киселину (витамин Б9) која учествује у синтези ДНК, па се препоручује да буде део свакодневне трпезе, нарочито у зимском периоду. Она поседује и антиоксидативна својства - захваљујући којима помаже рад кардио-васкуларног система. Која су то још својства руколе која помажу нашем организму да остане здрав?

Калцијум и калијум - за здраве кости и зглобове

Руколини зелени листови један су од главних извора витамина К, који учествује у метаболизму костију, а чији дефицит повећава вероватноћу прелома., као и у процесу минерализације костију, помажући да се апсорбује калцијум. Свега једна шоља руколе у себи садржи око 22 микрограма витамина К, што је препоручени дневни унос за одраслу особу, док калцијума, који је одговоран за раст коштаног ткива и његову чврстину, у шољици руколе има 32 милиграма.

Полифеноли - за здраво срце и превенцију атеросклерозе

Захваљујући експериментима научници су дошли до закључка да дијете које укључују конзумацију руколе и осталих салата и зеленог лиснатог поврћа умањују ризик од настанка кардио-васкуларних обољења. Осим тога, научници често напомињу да су такве дијете добре и за превенцију атеросклерозе, учесталог обољења при коме се на зидовима крвних судова скупља талог, који повећава ризик од настанка срчаних обољења, нарочито код жена у одраслом добу. Заштитна својства зелениша научници повезују са високом концентрацијом корисних једињења, укључујући полифеноле и органска сумпорна једињења.

Антиоксиданти и глукозинолати - помажу у превенцији онколошких обољења и развоју карцинома

Рукола је богата антиоксидансима - једињењима која штите ћелије од оштећења и успоравају процес старења. Такође, у њој се садрже и глукозинолати, који поред тога што руколи дају специфичан укус и арому имају и способност превенције и успоравања развоја појединих видова онколошких обољења, попут рака млечне жлезде, плућа и дебелог црева. Наш организам глукозинолате разграђује на цео низ корисних једињења, укључујући и сулфорафан, за који су научници потврдили да има способност инхибиције (успоравања) фермента хистон деацетилаза, који учествује у прогресији ћелија рака.

Целулоза - учествује у регулацији нивоа глукозе и снижава инсулинску резистенцију

Истраживања у области исхране и њеног утицаја на организам показа су да употреба желеног лиснатог поврћа, а нарочито руколе смањује ризик од настанка дијабетеса типа 2. Рукола (али и остали зелениш) представља сјајан извор целулозе, која помаже у регулацији нивоа глукозе у крви и смањује резистентност организма на инсулин, а поред тога пружа и осећај ситости дуже време, чиме смањује могућност преједања.

Да ли се рукола препоручује свима

Иако је богата витаминима и минералима и има многа благотворна дејства на наш организам, рукола се не препоручује особама које су на терапији лековима против згрушавања крви, будући да витамин К у комбинацији са њима може изазвати нежељена дејства. Пре увођења ове намирнице потребно је консултовати се са лекаром. Такође, са руколом би требало да буду обазривији и они који имају акутне проблеме са гастроинтестиналним трактом - због високог нивоа целулозе рукола може изазвати надимање и горушицу.

image