Русија

Путин потписао суспензију Русије из СТАРТ-а

Закон ступа на снагу након званичног објављивања, а одлуку о наставку учешћа Русије у споразуму донеће председник, наводи се у тексту
Путин потписао суспензију Русије из СТАРТ-а© kremlin.ru

Председник Русије Владимир Путин потписао је данас указ којим се замрзава учешће Русије у Споразуму о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ 3), објављено је на званичном порталу правних информација.

"Предвиђено је да Руска Федерација обустави учешће у Споразуму између Русије и Сједињених Америчких Држава о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања, потписаног у Прагу 8. априла 2010. године", наводи се у тексту.

Закон ступа на снагу након након званичног објављивања, а одлуку о наставку учешћа Русије у споразуму донеће председник, наводи се у тексту.

Руски председник је током традиционалног обраћања Савезној скупштини 21. фебруара саопштио да Русија обуставља своје учешће у споразуму СТАРТ, али да не излази из њега. Тада је истакао да нуклеарне арсенале немају само САД са којима је потписан споразум, него и земље НАТО-а попут Француске и Велике Британије. 

СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.

Руско Министарство спољних послова је саопштило да ће Русија наставити да поштује стратешка офанзивна ограничења упркос суспензији споразума Нови СТАРТ, како би одржала довољан степен предвидљивости и стабилности у нуклеарној ракетној сфери.

Суспензију Споразума МСП Русије је објаснило политиком САД која је усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је у директној супротности са основним принципима и схватањима садржаним у преамбули СТАРТ-а, на којој се заснива уговор и без којих не би ни био закључен.

"Вашингтон је дуго и грубо кршио централне одредбе СТАРТ-а о квантитативним ограничењима на одговарајуће наоружање страна, нелегитимно је напуштао више од 100 тачака Уговора које су самоиницијативно преименоване и тако престале да потпадају под дефиниције споразума. Притом руској страни није дато да поуздано провери да ли су резултати такве конверзије у складу са захтевима СТАРТ-а", наведено је у званичном саопштењу Министарства.

Амбасадор Русије у САД је, коментаришући суспензију, рекао да је одлука била једина исправна у датим околностима и да, како би се створили услови за повратак на пуно функционисање споразума, САД морају да преиспитају своју агресивну антируску политику.

image