Русија

"Блумберг": Украјинци се повлаче из Бахмута

Како би се припремили за руску офанзиву и своју евентуалну контраофанзиву на пролеће, Украјина ће морати да преда Бахмут, рекли су неименовани европски званичници
"Блумберг": Украјинци се повлаче из Бахмута© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Украјински званичници сигнализирали су да ће ускоро напустити град Бахмут (Артјомовск) јер га је, како кажу, немогуће бранити од руских снага, пише "Блумберг".

"Напријатељ постепено уништава све што можемо да искористимо за утврђивање наших положаја, за појачања и одбрану", рекао је украјински председник Владимир Зеленски у свом редовном обраћању.

Командант копнених снага Украјине, Александр Сирски рекао је да су борбе око Бахмута "веома интензивне" будући да је Москва послала неке од својих најбољих јединица, укључујући и групу "Вагнер".

Украјинци су за мање од месец дана променили причу. Зеленски је 2. фебруара пркосно поручио да Кијев никада неће предати Бахмут. Мање од три недеље касније, рекао је да његове снаге неће задржати град, пише "Блумберг".

Борбе за Бахмут трају са прекидима од августа, што је веома изненађујуће будући да, тврди "Блумберг", град није значајно логистичко нити стратешко чвориште.

Како би се припремили за руску офанзиву и своју евентуалну контраофанзиву на пролеће, Украјина ће морати да преда Бахмут, рекли су неименовани европски званичници.

Ако већ нема "стратешки", град има симболичан значај и Запад и Кијев на њега гледају као на Мариупољ, а Русија ће освајањем Артјомовска заузети још један део Донбаса.

image