Свет

САД: Сукоб у Украјини трајаће и до три године, Кијев можда никад и не добије Ф-16

На брифингу у америчком Конгресу говорило се о тренутној ситуацији на фронту у источној европи, али и војној помоћи за Украјину и притужбама за њену злоупотребу
САД: Сукоб у Украјини трајаће и до три године, Кијев можда никад и не добије Ф-16© Tanjug/Drew Angerer, Pool via AP

Сукоб у Украјини је показао неспособност америчког војно-индустријског комплекса да створи потребну количину муниције, рекао је заменик америчког секретара за одбрану Колин Кал.

"Конфликт у Украјини је показао да наша војно-индустријска база није достигла потребан ниво за производњу муниције", саопштио је он током брифинга у Конгресу, а пренеле "РИА Новости".

САД, признаје Кал, не виде никакав смисао у обучавању украјинске војске да користи борбени авион Ф-16 јер Кијев "можда никада неће добити" то оружје.

"Пажљиво смо проучили ово питање. Ако започнемо нову производњу, биће потребно 3 до 6 година да Украјина добије нове ловце", рекао је заменик америчког секретара за одбрану, додајући да би за слање старих модела ових ловаца било потребно од 18 до 24 месеца.

У принципу, амерички ловци би у Украјину можда и стигли, али тек када се конфликт заврши и више не буду потребни. 

Јер, Пентагон, наиме, како Кал (који се нада подршци Конгреса за даље слање војне помоћи), каже - предвиђа и да би сукоб у Украјини могао да потраје наредне три године.

Како сматра генерал Даглас Симс, директор операција Здруженог начелника штабова, тренутна ситуација између Украјине и Русије је "генерално статична",а најактивнија конфронтација тренутно је у региону Артемовск.

"Обе стране уносе значајну количину артиљерије, што доводи до минималних промена на територији и значајног броја жртава", рекао је он на саслушању у америчком Конгресу, а пренеле "РИА новости".

Пријављују им злоупотребе помоћи, али они "верују" Кијеву

Занимљив новитет који стиже са Запада је да давање, како то у Конгресу републиканци знају да кажу, "бланко чекова" за Украјину, изгледа да се приводи крају, будући да се у Америци коначно поставило питање и злоупотребе помоћи.

Да Вашингтон добија извештаје о злоупотреби војне помоћи Кијеву, пред Конгресом је рекао генерални инспектор Министарства одбране САД Роберт Сторч кога су упитали о раду "вруће линије" намењене за ово питање.

"Циљ је дати људима прилику да пријаве оно што мисле да би могло бити погрешно. Примамо све врсте оптужби и настављамо да их процењујемо", рекао је Сторч.

Заменик америчког секретара за одбрану Колин Кал је ипак оптимиста. Јер, без обзира што наводи да Вашингтон препознаје проблем корупције у Украјини, он, како каже, верује да се испоручено оружје користи "за своју намену".

Будући да су новинари америчког "Хила" недавно израчунали да је укупна потрошња САД за подршку Кијеву за годину дана достигла чак 77,5 милијарди долара- јасно је да је то "веровање" у поштење Украјине и Зеленског прилично велико.

Кал исто тако има поверења и према украјинској неонацистичкој јединици Азов, и мисли да није истина да они користе америчко оружје.

"Немам никакве доказе о томе", рекао је он на саслушању у америчком Конгресу, коментаришући извештај о употреби америчког оружја.

 

 

image