Србија и Балкан

Суд у Приштини потврдио: Годину дана затвора за Тодосијевића због изјаве о Рачку

Функционер Српске листе осуђен је јер је на обележавању годишњице НАТО бомбардовања изјавио да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за напад на Србију
Суд у Приштини потврдио: Годину дана затвора за Тодосијевића због изјаве о Рачку© AP Photo/Visar Kryeziu

Апелациони суд у Приштини потврдио је раније изречену првостепену пресуду којом је Иван Тодосијевић из Звечана, функционер Српске листе, бивши министар управе и локалне самоуправе, осуђен на годину дана затвора због "изазивања мржње, националне, расне, верске или етничке поделе или нетрпељивости", пренео је вечерас портал Телеграфи у Приштини.

Тодосијевић је на суђењу у Приштини које је одржано 2019. године осуђен на две године затвора због тога што је на обележавању 20 година НАТО бомбардовања Србије у Звечану изјавио да је случај Рачак измишљен и да је искоришћен као повод за бомбардовање Србије.

Првостепену пресуду касније је потврдио и Апелациони суд али је после жалбе Тодосијевићевих бранилаца Врховном суду тзв. Косова пресуда поништена и случај је враћен на поновно суђење.

На поновљеном суђењу, Основни суд у Приштини 19. октобра 2022. године осудио је Тодосијевића на годину затвора, а у образложењу жалбене пресуде Апелационог суда наводи се да су "неосноване притужбе Специјалног тужилаштва и Тодосијевићевог браниоца, Небојше Влајића".

Апелациони суд је, како преноси приштински портал, "нашао да је првостепени суд правилно и потпуно утврдио чињенично стање и правилно поступио када је извршио преквалификацију кривичног дела и када је прогласио Тодосијевића кривим за кривично дело из члана 147. став 1. KПРK".

Жалбено веће Апелационог суда одбацило је наводе одбране да се у конкретном случају не ради о кривичном делу, већ о вербалном деликту, односно о праву на слободу изражавања.

"Овакви искази окривљеног, у контексту околности, у потпуности одражавају умишљај мржње", наводи се у пресуди Апелационог суда.

image