Свет

"Рајнметал": Берлин незаштићен након слања два ПВО система Украјини

Системи "скајнекс" и "скајрејнџер" били су намењени одбрани немачке престонице
"Рајнметал": Берлин незаштићен након слања два ПВО система Украјини© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Немачка шаље два система противваздушне одбране у Кијев, што је потез који би могао да остави Берлин незаштићеним, рекао је Армин Папергер, генерални директор водећег немачког произвођача оружја "Рајнметал".

Немачка влада је наручила системе "скинекс" и "скајрејнџер" како би штитили ваздушни простор изнад Берлина, рекао је Папергер. Два система коштају око 200 милиона евра и биће послата у Кијев током године.

"Имали смо два комплетна система који су сигурно могли да бране Берлин", рекао је Папергер, а пренеле су РИА Новости. Према речима генералног директора, четири система би била довољна да заштите Берлин, али сада ће њихов број бити неадекватан.

Протеклог викенда хиљаде људи окупило се у Берлину позивајући канцелара Олафа Шолца да "заустави ескалацију у испоруци оружја".

Немачка је такође крајем јануара обећала Украјини тенкове западне производње, укључујући својих 14 "леопарда", као и да ће радити са партнерима на стварању два оклопна батаљона са по 30 тенкова. Како - будући да је свега трећина тенкова у Бундесверу оперативна - Берлин није објаснио.

Слично као Немачка која подрива сопствену заштиту зарад солидарности са Украјином, Данска је у јануару одлучила да пошаље својих 19 хаубица "цезар" француске производње у Кијев, угрожавајући сопствене одбрамбене способности. Артиљеријски системи су били кључна компонента данског плана за постављање тешке пешадијске бригаде.

Званичници у неким државама НАТО-а упозорили су да би константно снабдевање Украјине оружјем и муницијом у тако огромним размерама на крају Запад коштало његове сопствене одбрамбене способности.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у више наврата упозоравао да пружање војне помоћи Кијеву неће променити ток сукоба, већ ће уместо тога "продужити патње украјинског народа".

image