Русија

Руска војска уништила "Бориса Џонсона" (ВИДЕО)

Групација украјинске војске названа по бившем британском премијеру претрпела је пораз у близини Бахмута  
Руска војска уништила "Бориса Џонсона" (ВИДЕО)© Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Војници приватне војне компаније "Вагнер" су код Бахмута (Артјомовск) поразили украјинску јединицу, названу по бившем британском премијеру Борису Џонсону, рекао је за "РИА Новости" командант јуришне јединице групе.

Командант је показао "сувенире" освојене током борби за јужне делове Бахмута. Међу њима је и застава јединице из елитне 24. одвојене механизоване бригаде из Западне Украјине на којој пише: "Јединица Борис Џонсон".

Према његовим речима, након што је јединица, која је држала велико упориште у шуми, поражена пронађена је и застава јединице. 

Приметио је да украјинска војска користи проамеричке симболе, и показао шевроне са америчким заставама.

"А ево и презимена и шеврона који су нам остали. Ово није све - већину шаљемо да се направе извештаји, а понеке дајемо као сувенире", рекао је он, показујући на десетине трофејних трака кијевских снага безбедности.

Двадесет четврта одвојена механизована бригада базирана је у граду Јаворов у Лавовској области. Раније се звала 24. одвојена механизована Бердичевска гвоздена бригада по имену кнеза Данијела Галичког. Међутим, изостављено је именовање половине почасних титула које се односе на совјетски период у историји дивизије, која је касније постала Украјинска бригада. Одговарајући указ је 2015. године потписао тадашњи председник Украјине Петро Порошенко.

Украјински министар одбране Анатолиј Гриценко је 2005. године назвао 24. бригаду најбољом формацијом копнених снага. Под одсеци из састава бригаде учествовали су у мировним мисијама на Косову и у Ираку, у међународним командно-штабним вежбама НАТО-а под кодним именом "Штит мира".

Током сукоба у Донбасу 2014. године, од војника 24. бригаде формирано је неколико група које су се бориле у ЛНР и ДНР на подручју Славјанска, Красног Лимана, Краматорска и Лисичанска.

Бахмут се налази у делу ДНР који контролише Кијев, северно од великог града Горловке, представља важно транспортно чвориште за снабдевање украјинских трупа у Донбасу. За град се воде жестоке борбе.

Међутим, украјински званичници сигнализирали су да ће ускоро напустити град Бахмут (Артјомовск) јер га је, како кажу, немогуће бранити од руских снага, пише "Блумберг".

image