Свет

"Фолксваген": Нема принудног рада у фабрици у Кини

Након посете погону немачког ауто-гиганта у Синђану руководство изричито у томе да је његово присуство у Кини позитивно за локално становништво
"Фолксваген": Нема принудног рада у фабрици у Кини© Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar, File

Немачка аутомобилска компанија "Фолксваген" нашла се на мети критика радничког савета и активиста након што је шеф кинеске испоставе те компаније Ралф Брандстетер изјавио да није видео знаке принудног рада током посете "Фолксвагеновој" фабрици у кинеској покрајини Синђан.

Међутим, како наводи Ројтерс, активисти и међународна група законодаваца, као и шеф одељења за одрживост и управљање у "Фолксвагеновом" инвеститору "Дека инвестменту" рекли су да је процена стандарда рада у том кинеском региону немогућа.

"Колико год се Брандстетер трудио, 'Фолксваген' не може бити сигуран. То угрожава репутацију и може довести до правних проблема, на пример са законима о ланцу снабдевања", изјавио је Инго Спајш из "Дека инвестмента".

Шеф "Фолксвагена" за Кину обилазио је средином фебруара погон немачке групе у Синђану, који послује са кинеским САИЦ-ом, заједно са "Фолксвагеновим" шефовима за усклађеност и спољне односе у Кини, након чега је изјавио да није видео знакове присилног рада.

"Умем да разговарам с људима и да извлачим закључке. Могу да проверим чињенице и то сам и урадио. Нисам нашао никакве контрадикције", рекао је Брандстетер и додао да му је то била прва посета, али не и последња.

Такође, казао је да је детаљно разговарао са седморо радника, са сваким понаособ, укључујући Кинезе, Ујгуре и Казахстанце, с некима помоћу преводиоца, а с некима на енглеском, као и да је одржао краће разговоре с другим радницима током своје турнеје, за коју је рекао да се догодила без надзора владе.

Претходно су учесници кампање на Светском ујгурском конгресу и истраживачи са Универзитета Шефилд Халам, који су написали извештај о везама ланца снабдевања ауто-индустрије са Синђаном, изашли с тврдњом да су посета и разговори с радницима вероватно планирани и координисани с локалним властима, наводи Ројтерс.

"Фолксваген" је пак јасан да никада није пронашао доказе о принудном раду међу својом радном снагом у Синђану и да је његово присуство позитивно за локално становништво, али Ројтерс подсећа да се атмосфера променила након бројних смртоносних напада у том региону и другде између 2009–2014, за које је кинеска влада окривила локалне милитанте, што је довело до "знатно репресивнијег приступа".

Кина је иначе демантовала тврдње група за људска права да је од 2000-их у поменутој покрајини присутан масовни присилни рад.

image