Русија

Песков: Не верујемо Подољаку

Кремљ не верује саветнику украјинског председника који тврди да Кијев нема никакве везе са нападима на територији Русије
Песков: Не верујемо Подољакуwww.globallookpress.com © Xinhua/Evgeny Sinitsyn

Не верујемо Подољаку, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући тврдње саветника украјинског председника који је рекао да Кијев не наноси ударе на територију Русије.

У току јучерашњег дана су пронађени украјински дронови у Московској области, Краснодарској територији. Руско Министарство одбране је саопштило да у нападима нико није повређен, а цивилна инфраструктура није оштећена.

Неуспешни напади беспилотних летелица забележени су и у близини руског града Белгород и Брјанск на граници са Украјином, а лидер Адигеје, руске републике на Кавказу, такође је изјавио да је синоћ у  том региону оборен дрон.

У нападима украјинских дронова покренутим у децембру гађано је неколико руских аеродрома када је погинуло неколико руских војника. Председник Русије Владимир Путин је јуче на састанку са Федералном службом безбедности саопштио да се број терористичких напада током протекле године знатно порастао, између осталог и због покушаја кијевског режима да угрози безбедност Русије.

Украјина пориче своју повезаност са нападима на руску инфраструктуру, премда је секретар украјинског Савета националне безбедности и одбране Алексеј Данилов почетком фебруара изјавио да би Кијев могао да нападне територију Руске Федерације и да за то има адекватно оружје.

"Што се тиче Русије, нико нам не брани да за нападе користимо оружје које је произведено у Украјини. Да ли ми имамо такво оружје? Имамо", рекао је Данилов.

Русија цени односе са Казахстаном

Русија цени односе са Казахстаном, земље су уједињене билатералним везама у више формата и учешћем у заједничким интеграционим пројектима, динамика развоја ових веза је веома позитивна, рекао је Песков.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен јуче је посетио Казахстан и састао се са председником Касим-Жомартом Токајевим. Договорили су продубљивање сарадње две земље у областима безбедности, енергетике, трговине и инвестиција.

Током јучерашњег састанка са Блинкеном и заменик премијера министра спољних послова Казахстана Мухтар Тлеуберди потврдио је да Казахстан не види никав ризик нити претњу од Русије у контексту догађаја у Украјини, већ напротив, има саветничке односе са њом.

"У овом тренутку не видимо и не осећамо никакве ризике или претње од Русије", рекао је казахстански дипломата. 

 

image