Русија

Руска војска зауставила покушај масовног напада дроновима на Крим

Оборено је шест летелица, тренутно нема жртава, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије
Руска војска зауставила покушај масовног напада дроновима на Кримwww.globallookpress.com © MOD Russia

Руска војска зауставила је покушај кијевског режима да изврши масовни напад дроновима на Крим, саопштило је данас руско Министарство одбране.

"Системи ПВО оборили су шест беспилотних летелица, а још четири је онеспособљено захваљујући руском систему за електронско ратовање", наводи се у саопштењу.

Према извештају, нема жртава нити веће материјалне штете на инфраструктури града.

Поред тога, у претходна два дана руска ПВО оборила је 15 украјинских дронова у областима ДНР, ЛНР, Запорожја и Херсона.

Дан раније, руски системи за електронско ратовање (ЕВ) сузбили су покушај украјинских дронова да нападну цивилне циљеве у Краснодарској територији и Адигеји. Два дрона су изгубила контролу и скренула са путање лета пре него што су стигла до својих циљева.

Руска влада саопштила је да је војна беспилотна летелица јуче покушала да нападне гасно постројење у близини Москве, али је онеспособљена. Како се наводи, пронађене олупине дрона сугеришу да је произведена у Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков казао је данас да Русија не верује саветнику украјинског председника Михаилу Подољаку који тврди да Кијев не наноси ударе на територију Русије.

Премијер Крима Сергеј Аксјонов саопштио је средином фебруара да су стварање линија одбране на Криму, на иницијативу републичких власти, подржале савезне власти.

Ако хоћете мир, припремите се за рат

И премијер Крима је раније говорио о потреби да се направе утврђења на територији Крима како би се осигурала безбедност његових становника.

"Ово је моја иницијатива, захваљујући председнику, подржана је. Ако хоћете мир, припремите се за рат. Крим је руски и остаће заувек, ко год и шта год планирао. Ја сам одговоран за територијалну одбрану Крима, потпуно контролишем ситуацију, знам ко је за шта одговоран", нагласио је Аксјонов.

Према његовим речима, предузете мере су, пре свега, превентивне.

image