Свет

Десантис креће у кампању против Трампа уз подршку донатора, конзервативаца и Џеба Буша

Иако још није званично објавио кандидатуру, републикански гувернер Флориде већ је кренуо у предизборну трку. И има солидну подршку
Десантис креће у кампању против Трампа уз подршку донатора, конзервативаца и Џеба Буша© Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee, File

Гувернер Флориде Рон Десантис кренуће наредних недеља у предизборну кампању, уз подршку Џеба Буша - сина и брата председника Џорџа Буша старијег и млађег и главног такмаца Доналду Трампу у републиканској трци 2016. године, преноси "Њујорк тајмс" позивајући се на изворе из Десантисове канцеларије.

Десантис, који још није званично објавио кандидатуру за номинацију републиканаца за председничке изборе 2024. године - али се очекује да ће то врло брзо урадити док буде обилазио Ајову, Неваду и Њу Хемпшир - већ има подршку дела републиканског бирачког тела, неких конзервативних активиста и приличног броја великих донатора.

Разлог је, пише "Њујорк тајмс", жеља да се Републиканска партија (ГОП) дистанцира од бившег председника Доналда Трампа, нарочито после међуизбора на којима је Десантис добро прошао, а поједине анкете су показале да је чак и популарнији од Трампа.

Мислим да је време за "генерацијску промену у нашој политици", рекао је "Фокс њузу" Џеб Буш, бивши гувернер Флориде.

Десантис је "стварно ефикасан гувернер. Млад је. Мислим да смо на ивици генерацијске промене у нашој политици. Надам се да јесмо. Мислим да је време за људе окренуте будућности", рекао је Џеб Буш.

"Ко би био бољи од некога ко је био ван Вашингтона, ко је ефикасно управљао, за кога мислим да је показао да Флорида може да буде модел за будућност наше земље", рекао је Буш који је исто тако Си-Ен-Ену раније рекао да ће Трамп бити "озбиљан" изазивач у трци.

Иако су га називали "малим Трампом", Десантис се у последње време дистанцирао од бившег председника који је, бар како су писали мејнстрим медији, покушао да представи свог "ученика" као фигуру естаблишмента и "вашингтонске мочваре".

Упркос сукобу, Десантис и бивши председник имају сличне ставове по бројним питањима, иако је Десантис млађи, "умивенији" и самим тим прихватљивији оним републиканским бирачима који не могу да прихвате живописног Трампа.

У интервјуу "Фокс њузу" Десантис је недавно, попут Трампа, оптужио америчког председника Џозефа Бајдена да га више интересује спољна политика од домаћих изазова. "Много је забринут за оне границе које су на другом крају света, али зато није урадио ништа да обезбеди наше границе овде", рекао је Десантис.

Док је раније подржавао слање оружја Украјини, Десантис је пред почетак страначке трке почео да позива на решавање америчких проблема, наводећи да Русија "није иста претња САД, иако су непријатељски" настројени, као и да Москва нема намеру да нападне НАТО чланице.

Исто тако, пажњу (и вероватно гласове) јавности привукао је нападима на политички коректне, освешћене (woke) либералне активисте, али и на доскорашњег највећег савезника ГОП-а - корпоративну Америку.

Иако није једини републикански кандидат, многи сматрају да је Десантис посебан случај, јер је успео да привуче ону врсту националне пажње за којом већина потенцијалних председничких кандидата жуди.

"Успео је да привуче националну пажњу и извештавање у националним вестима без одласка на овакве догађаје (конвенције странке), и попео се на врх анкета без потребе да ради ствари које морају да раде други кандидати", рекао је Кевин Мадден , републикански стратег који је служио као виши помоћник Мита Ромнија током његове председничке кандидатуре 2012.

"То ће сигурно бити тест", додао је он. "Али чини ми се да он трчи ону врсту трке коју жели да трчи, а не трчи трку која је вођена формулом претходних кампања."

image