Свет

Бундесвер: Немачка нема војску да заштити земљу

Немачки министар одбране Писторијус признао је да земља нема војску, опрему и наоружање како би се заштитила у слушају рата
Бундесвер: Немачка нема војску да заштити земљу© tanjug/ AP Photo/Martin Meissner, file

Док се немачко оружје користи за рат у Украјини, Бундесвер није у стању да заштити Немачку у случају ванредног стања, признао је министар одбране Борис Писторијус на конгресу Социјалдемократске партије Немачке (СПД).

"Немамо оружане снаге које су дефанзивне, снаге које могу да нас заштите од офанзивног, брутално вођеног рата", рекао је он и додао да Немачка треба више да улаже у модернизацију војске, јер, између осталог, има обавезе према другим чланицама НАТО-а.

Министар је нагласио да Бундесвер мора да "попуни празнине" које су настале у протеклих 30 година. А недостаци се, како је рекао, примећују у људству, опреми и наоружању, које, након испорука Украјини, морају да се допуне.

"И колико год то некима звучало цинично, немачко оружје сада спасава животе у Украјини", додао је он.

Прошле недеље је немачко Министарство одбране саопштило да ће, поред 14 тенкова "леопард 2А6" који се спремају за испоруку, испоручити још четири возила овог модела Украјини. Према информацијама из ДНР и уверавањима Министарства одбране Пољске, "леопарди" се већ налазе у Украјини.

Дан раније је генерални директор немачког инжењерског концерна "Рајнметал АГ" (Rheinmetall AG) Армин Папергер рекао да је Немачка испоручила Украјини два система противваздушне одбране – "скинекс" и "скајренџер", чиме је њен главни град остао незаштићен од ваздушних напада.

Напоменуо је да у случају сукоба на територији Немачке, земља не би могла да се одбрани без помоћи САД, пошто јој недостаје "све" у свим областима одбране. С са друге стране, како је рекао, ни Кијев неће имати довољно тенкова да заузме раније изгубљене територије.

Притом, грађани Берлина и других немачких градова већ другу недељу протестују на улицама и траже од владе да заустави испоруку новца и оружја Украјини.

image