Свет

Лавров саопштио услов за продужење прехрамбеног споразума

Русија је више пута истицала да се одредба о извозу украјинске хране спроводи
Лавров саопштио услов за продужење прехрамбеног споразума© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Прехрамбени споразум може бити продужен ако се узму у обзир интереси Русије, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом.

Лавров и Чавушоглу састали су се на маргинама састанка министара спољних послова чланица Г20 у Њу Делхију

"Приликом разговора о изгледима за реализацију Црноморске иницијативе за извоз жита, руска страна је истакла да је продужење пакета споразума о житу могуће само ако се узму у обзир интереси руских произвођача пољопривредних производа и ђубрива у погледу несметане испоруке на светска тржишта", саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Поред тога, министри су разменили мишљења о руско-турском политичком дијалогу и сарадњи у трговинско-економској сфери, укључујући мере за пружање помоћи Турској у санирању последица земљотреса који је погодио земљу у фебруару. Такође, Лавров и Чавушоглу дотакли су се теме нормализације односа између Турске и Сирије.

"Разматран је низ међународних проблема, укључујући ситуацију у Сирији. Посебна пажња је посвећена раду заинтересованих земаља региона на нормализацији турско-сиријских односа, уз интензивирање заједничких напора на елиминисању терористичких претњи у Сирији", додаје се у саопштењу руског ресора.

Прехрамбени споразум предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.

"Црноморска иницијатива" усвојена је 22. јула прошле године у Истанбулу и првобитно је билo предвиђенo да важи до 18. новембра 2022. године (120 дана). У недостатку примедби страна, споразум је продужен на још 120 дана, до 18. марта текуће године.

Русија је више пута истицала да се одредба о извозу украјинске хране спроводи, док руски део споразума још није реализован.

image