Свет

Хантер Бајден прекршио закон о страним агентима, ухапшени Израелац има податке који би га сахранили

Хапшење Гала Луфта и тврдње његовог адвоката изазвале су пометњу у политичком свету, пре свега јер је уследио позив узбуњивачима да изнесу доказе о корупцији породице Бајден
Хантер Бајден прекршио закон о страним агентима, ухапшени Израелац има податке који би га сахранилиwww.globallookpress.com © Ron Sachs/ZUMAPRESS.com

Један од најимућнијих републичких представника Конгреса, Дарел Иса, позвао је узбуњиваче да се јаве након хапшења Израелца Гала Луфта, ко-директора Института за анализу глобалне безбедности. Његов позив упућен је како би се унапредила истрага Конгреса о пословној шеми породице Бајден и повезаним малверзацијама, због којих је данас Министарству правде упућена жалба због навода да је председников син Хантер Бајден прекршио Савезни закон о регистрацији страних агената.

У жалби се наводи да је тужилаштву поднета изјава да је Хантер Бајден заступао интересе страног правног лица, а да није био регистрован као страни агент. 

"Никад се не зна где ће се појавити узбуњивачи, забринути појединци и критичне информације којима располажу. Али увек морамо бити спремни, посебно сада када откривамо све више и више података о корупцији у породици Бајден, да примимо доказе који ће унапредити истрагу", рекао је Иса.

Луфт је ухапшен на Кипру по Интерполовој потерници, али тврди да је реч о "политичкој освети" због инкриминишућих информација које је дао ФБИ о везама Џозефа Бајдена и његових породичних послова са кинеском енергетском компанијом уочи избора 2020. године.

Лоше вести за Хантера Бајдена

Према израелском адвокату за међународна кривична и грађанска права, Мордичаји Цивину, који заступа Луфта, његов клијент има информације које би "сахраниле" Хантера Бајдена и "скренуле пажњу на самог председника".

Цивин је одбио да пружи документацију која би поткрепила те тврдње када га је контактирао "Браитбарт њуз", али евидентно је да све више информација излази на видело у вези са Бајденовим "лаптопом из пакла".

Спремни за даље истраживање

Надзорни одбор Представничког дома свестан је Луфтових навода и требало би да ступи у контакт са његовим адвокатом из Израела.

"Особље Надзорног одбора је упознато са оптужбама и ускоро ће ступити у контакт са адвокатом", казали су из Представничког дома.

Хапшење Гала Луфта и тврдње његовог адвоката изазвале су пометњу у политичком свету, пре свега јер је уследио позив узбуњивачима да изнесу доказе о корупцији породице Бајден.

Једни од оних који су доставили документе Надзорном одбору су запослени у породици Бајден, Кети Чанг и Ерик Швирин, па је јасно да је истрага о пословним плановима породице Бајден далеко од краја.

Иначе, финансијер "Метабиотине" биолабораторије у Украјини је Бајденова компанија "Роземонт Сенеке". У марту ове године, и "Њујорк пост" је објавио да је син америчког председника помогао да се обезбеде средства за извођача радова у украјинским биолабораторијама. 

Такође, у лаптопу Хантера Бајдена налазио се низ мејлова који показују да је он деловао као страни агент, као и да је делио поверљиве информације Стејт департмента са својим "партнерима" у Украјини, укључујући тамошњу нафтну и гасну компанију "Бурисма Холдингс".

Жалба министарству због кршења закона о регистрацији страних агената

Мејлови у које је "Њујорк пост" имао увид, посебно преписка од 13. маја 2014. између Хантера и Кендре Баркоф, представљају основ за жалбу јер је бившу секретарку за штампу тадашњег потпредседника Џозефа Бајдена подучавао како да одговори на питања медија о томе да се придружио одбору украјинске компаније за природни гас "Бурисма Холдингс".

У жалби се наводи да је тужилаштву поднета изјава да је Хантер Бајден заступао интересе страног правног лица, а да није био регистрован као страни агент.

"Саветујући Канцеларију потпредседника како да одговори на новинарске упите о његовом именовању за члана управног одбора, Хантер Бајден заступао је интересе страног правног субјекта пред агенцијом или званичником Владе Сједињених Држава," навела је саветница америчке "Фрст Лигал Фондејшен" Џин Хамилтон у изјави помоћнику државног тужиоца за националну безбедност, Метјуу Олсену, цитирајући релевантни члан закона.

Хантер је, одговарајуцћи на тврдње о могућем сукобу интереса, узвратио да Бурисма не зависи од владе Украјине, а и сам је приватно лице, и предложио да се ова теза користи у контактима са медијима, истиче лист.

"Шта тачно питају?" Хантер је одговорио. "За сада бих их само упутио у своју канцеларију. За вашу информацију, придружио сам се одбору "Бурисма Холдингс"  независног/приватног произвођача природног гаса у Украјини, заједно са бившим председником Пољске. Мислим да је саопштење за јавност на њиховој веб страници."

Баркоф је затим Хантеру проследила е-пошту од Макса Седона, тада страног дописника "БазФид њуза".

"Руским државним медијима се допада ово саопштење за јавност, наводно из украјинске компаније за природни гас, у којој се тврди да се син потпредседника придружио њеном управном одбору", написао је Седон, обраћајући се тадашњој портпаролки Савета за националну безбедност Лаури Лукас Магнусон.

Адвокати Хантера Бајдена нису одговорили на захтев њујоршког листа за коментар.

image