Свет

Белоруски дипломата у УН: Запад грубо крши људска права

Забрана литванске владе на транзит белоруског ђубрива преко територије Литваније лишава милионе људи у најнеразвијенијим земљама права да живе без сиромаштва и глади, поручио је заменик министра спољних послова Белорусије
Белоруски дипломата у УН: Запад грубо крши људска праваwww.globallookpress.com © IMAGO/Kira Hofmann

Заменик министра спољних послова Белорусије Јуриј Амбражевич, говорећи на 52. седници Савета УН за људска права, навео је низ примера грубих кршења права грађана Белорусије и других земаља од стране западних земаља.

"Јасно је да забрана литванске владе на транзит белоруског ђубрива преко територије Литваније до морских лука лишава стотине милиона обичних људи у најнеразвијенијим земљама права да живе без сиромаштва и глади. Рестрикције Пољске када је у питању прелазак границе са Белорусијом представљају кршење права на рад за десетине хиљада превозника", пренело је Министарство спољних послова Белорусије.

Амбражевич је скренуо пажњу и да забрана ваздушног саобраћаја са Белорусијом коју су увеле САД и ЕУ крши права људи широм света на слободу кретања.

"Забрана учешћа белоруских спортиста на међународним такмичењима крши њихова права да буду заштићени од дискриминације на основу држављанства или мишљења. Забрана гледања ТВ канала из одређене земље представља кршење права стотина милиона Европљана и Американаца на приступ информацијама и слободу мишљења и уверења", додао је заменик министра.

image