Свет

Не обазирите се на нас: Упркос забрани, Министарство здравља Немачке наставља да користи ТикТок

"Решите нам загонетку: Како немачко министарство може да забрани ТикТок на службеним телефонима и истовремено управља налогом са око 144.800 пратилаца", пише "Политико"
Не обазирите се на нас: Упркос забрани, Министарство здравља Немачке наставља да користи ТикТокwww.globallookpress.com © Janerik Henriksson/Tt

Европске институције су прошле недеље рекле својим запосленима да "из безбедносних разлога" избришу са телефона ТикТок, популарну апликацију у кинеском власништву.

У складу са тиме, немачка влада је особљу својих министарстава наредила да уклоне ТикТок са уређаја које користе на послу. Ипак, како указује "Политико", немачко Министарство здравља и даље води налог на тој друштвеној мрежи на којој има више од 144.800 пратилаца. 

"ТикТок није инсталиран и не користи се у службене сврхе", рекли су из Министарства здравља након што је "Политико" затражио разјашњење. Ипак, налог је верификован и редовно се поставља нови садржај са немачким министром здравља Карлом Лаутербахом.

Министарство је додало да "коришћење апликације није забрањено" и да они управљају ТикТок налогом са више телефона који нису повезани са серверима министарства.

"ТикТок не може да се инсталира на телефоне министарства", рекао је портпарол Mинистарства здравља Себастијан Гулде.

Он, пише "Политико", чак и након поновљених питања, није могао да објасни како министарство управља налогом. 

Немачко Министарство здравља покренуло је налог на ТикТоку у марту 2020. године.

У то време, друга немачка министарства су већ почела да ограничавају коришћење популарне друштвене мреже.

"У Министарству унутрашњих послова Немачке ТикТоку није могуће приступити путем локалне мреже, док је инсталација на службене паметне телефоне технички спречена", речено је у министарству за "Политико".

Министарство одбране забранило је апликацију у априлу 2020. године, док су друга министарства, попут Министарства правде и Министарства економије, рекла да ограничавају инсталацију ТикТока.

image