Србија и Балкан

Милан Кнежевић у Релативизацији са Љиљаном Смајловић: У Црној Гори смо доказали да Бог постоји

Гост Љиљане Смајловић говори о политичким збивањима у Црној Гори, о смени Мила Ђукановића са власти и о односима Црне Горе и Србије
Милан Кнежевић у Релативизацији са Љиљаном Смајловић: У Црној Гори смо доказали да Бог постоји© РТ Балкан

У шеснаестој епизоди емисије "Релативизација", Љиљана Смајловић је са председником Демократске народне партије и једним од лидера Демократског фронта Миланом Кнежевићем разговарала о замршеној политичкој ситуацији у Црној Гори, о предстојећим председничким изборима у тој земљи и колике су шансе да председник ДПС-а Мило Ђукановић остане на власти.

Кнежевић је казао да је Демократски фронт (ДФ) нудио осталима да се договоре у вези са заједничким кандидатом насупрот политичком блоку око Ђукановића, али до тога није дошло.

"Грађани и у Србији, и у региону треба да знају да у Црној Гори постоје политички субјекти који доминантно иду по мишљење у амбасаде Квинте, а те амбасаде никако не желе да виде Демократски фронт као носиоца промена", рекао је Кнежевић додајући да та политичка опција има највећу подршку бирача, али да "неко покушава у Црној Гори да успостави правило - ако имаш мање подршке, или си испод цензуса, онда треба да управљаш Црном Гором".

У сусрет председничким изборима Кнежевић каже да ДФ има најмању кривицу што је у изборној трци толико кандидата, те да и даље постоји могућност да се направи договор о подршци у другом кругу гласања, а тврди да ће Андрија Мандић бити у њему.

"Андрија Мандић је једини кандидат народа, јер њега нису предложиле ни амбасаде, ни регионални, ни европски, ни прекоокеански центри моћи", казао је Кнежевић додајући да то није случај са осталим кандидатима за председника.

Гост ауторке Љиљане Смајловић рекао је да је ДФ означен као антиевропски елемент, јер нису били спремни да слушају и прихватају да је интерес неке амбасаде важнији од интереса црногорских грађана.

"Све би се то променило ако бих пошао у британску амбасаду, тамо је нека госпођа Медокс, пољубио бих јој руку и рекао: извињавам се за све што сам саопштавао и спреман сам да издам и Косово и национални идентитет и све оно што сам говорио да оставим по страни. Ја ћу да будем Црногорац по британском рецепту", казао је Кнежевић.

"Државни удар" са циљем да се Црна Гора припоји панславенском царству

О томе како је изгледао судски процес због монтираног случаја државног удара у Црној Гори, Кнежевић је изнео низ нелогичности у оптужници истичући да је на смишљању лажног случаја радио бивши специјални државни тужилац Миливоје Катнић.

"Чак и најокорелије присталице Демократске партије социјалиста не верују у овакву фарсу од државног удара", каже Кнежевић.

Он је казао како, због репресије режима у Подгорици који је ухапсио његовог браниоца, нико није хтео да га брани у том монтираном случају, па је морао да ангажује адвоката из Београда.

"Био сам првостепено осуђен са Андријом Мандићем за организовање државног удара 2016. године. Како пише у оптужници бившег специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића, са намером да заузмем Скупштину и позовем Ђукановића да дође, а уколико не дође у Скупштину да га ликвидирам како бих Црну Гору припојио панславенском царству на челу са Романовима који су убијени у Јекатеринбургу 1918. године", каже Кнежевић.

Додаје да је осим њега и Мандића осуђено још 12 српских држављана међу којима су се "истицали пензионери са пластичним коленима и срчаним ударима", а да су докази који су виђени на суду "један електрошокер, дечја дрон играчка и друштвена игра 'Не љути се човече'".

Како иронично каже, оружје за такозвани државни удар је набавила полиција, а  просек година у оптуженој криминалној групи је 65.

"Питао сам Катнића како објашњава то што нико никога не познаје, он каже: то је једноставно, радили сте по принципу ћелија, ако па'не један, да не зна за овог другог и за све је постојала конструкција", рекао је Кнежевић.

Смена Ђукановића и доказ да Бог постоји

"Ђукановића су победили гласачи ДПС-а који су верници Српске православне цркве", каже Кнежевић додајући да су на литије долазиле присталице Ђукановићеве партије.

Он је говорећи о смени Ђукановића након 30 година власти рекао да до тога не би дошло да није напао цркву.

"То је доказ да Бог постоји и да смо у постбиблијским временима у Црној Гори доказали да Бог постоји иако смо га после 1945. године ми, као Црногорци, први сахрањивали. У једном селу у Црној Гори је сахрањен Бог, била је организована сахрана са све читуљом и људима који су примали саучешће", казао је Кнежевић.

На питање да ли је Ђукановић атеиста, као што је за себе сам говорио, Кнежевић напомиње да је Ђукановић спреман да буде шта год је потребно ако му то политички одговара.

"Он је деведесетих био ултра Србин, двехиљадитих је почео да буде Црногорац, сад је неки нео-либерални атеиста. Зависно од своје потребе и политичког опстанка биће све што пожели", напомиње Кнежевић.

Ситуацију у Црној Гори Кнежевић описује као "рингишпил шизофреније" додајући да поједини људи сматрају да прави Црногорац може једино бити неко ко мрзи Србију или Србина.

"Мени је то невероватно и непојмљиво, а ја сам дужан да се борим против тога, бавио се политиком или не", поручио је саговорник.

Говорећи о рату у Украјини, Кнежевић каже да је против увођења санкција Русији, као и да је против "стајања на страну" у том сукобу.

"На крају ће се они велики много пре помирити него што што ће се помирити са нама малима. Пре ће се помирити Путин, Бајден, Макрон и Шолц, него што ће се помирити Путин са Дританом Абазовићем или са било ким, а то наши државници у Црној Гори не могу да разумеју", рекао је Кнежевић.

Он је додао да је Црна Гора послала 11 милиона евра војне помоћи Украјини и истакао да би радије желео да је Подгорица послала пакете хране и основних животних намирница за људе у Украјини него оружје.

"Ја сам против слања црногорских војника у било коју војну мисију иако смо чланица НАТО-а. Имамо право да их не шаљемо, ако желимо. Не желим да Црна Гора са непуних 600.000 становника буде резервоар меса за погибију на геополитичким ратиштима и стратиштима зато што неки Мајкл, Џон или Едвард сматрају да је боље да гине неки Милан, Драган или Јован", рекао је Кнежевић.

Везе Црне Горе и Србије су нераскидиве

Кнежевић каже да су везе Срба и Црногораца велике и нераскидиве.

"Не постоји политичар у Црној Гори нити у Србији који може изазвати тензију да би сукобио један и други народ. Ја се често шалим да ако зарате Србија и Црна Гора, највеће борбе ће се водити на Врачару, Београду на води и на Новом Београду, јер бисмо ми Црногорци бранили сваки педаљ тих освојених територија у српској престоници", казао је Кнежевић.

Додаје да, и 17 година након референдума, они који су гласали за заједничку државу са Србијом и даље носе жиг прокажених, понижених и увређених.

"Ако мене питате, црногорска независност је готова ствар и нико од нас неће је преиспитивати, али Црну Гору, док год се Демократски фронт буде питао и постојао, нико не може градити на антисрпству и антисрпском деловању. Треба сви да знају ко год буде кренуо на Србију из региона или не знам одакле, да ћемо се ми бранити као народ", поручио је Кнежевић додајући да "оно што боли Београд, боли и значајан део Подгорице, Будве и Херцег Новог и читаве Црне Горе".

image