Свет

Шредер остаје у партији, везе са Русијом нису кршење статута

Поступак је показао да је бивши немачки канцелар, због блискости са руским државним компанијама и става о сукобу у Украјини, добио бројне противнике унутар странке
Шредер остаје у партији, везе са Русијом нису кршење статутаwww.globallookpress.com © Ole Spata

Арбитражни суд немачке Социјалдемократске партије (СПД) одлучио је да бивши канцелар Герхард Шредер може да остане у странци, упркос "везама" које има са Русијом.

Тиме је суд у другостепеном поступку одбацио захтев појединих чланова да се Шредер искључи из СПД, пише "Шпигл", а преноси "Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ)".

Према одлуци Суда, не може да се утврди "са довољном сигурношћу" да је Шредер прекршио статут, принципе или налог партије, нити да је крив за "нечасно дело".

"Могуће је да су немачки политичари погрешно проценили опасност зависности од руских енергената у протеклих 25 година. Али то се односи и на друге политичаре у СПД и на политичаре у другим партијама. Оптужити противника због такве погрешне процене је превише", наводи се у одлуци.

Огранци СПД могу да поднесу жалбу Федералној арбитражној комисији СПД, што је мало вероватно, преноси лист. 

Цео поступак покренуло је 17 огранака СПД.

У првом степену, пресуђено је да Шредер није прекршио партијска правила, на шта се седам огранака СПД жалило, па је одржано рочиште почетком децембра.

Поступак је показао да је Шредер, због блискости са руским државним компанијама и става о сукобу у Украјини, добио бројне противнике унутар странке.

Бивши немачки канцелар сматра се блиским пријатељем руског председника Владимира Путина и годинама је радио за руске енергетске компаније, а након почетка сукоба у Украјини изјавио је да је окончање сукоба одговорност Русије, али да не би требало прекинути све везе са том земљом.

image