Свет

Бивши италијански премијер под истрагом због управљања пандемијом

Ђузепе Конте, који је био на функцији од 2018. до 2021. године, а сада предводи опозициони Покрет 5 звездица, саопштио је да ће сарађивати са тужиоцима
Бивши италијански премијер под истрагом због управљања пандемијомwww.globallookpress.com © Mauro Scrobogna

Италијанско тужилаштво покренуло је истрагу против бившег премијера Ђузепеа Контеа због наводног лошег управљања пандемијом ковид-19 почетком 2020. године.

То је агенција Ројтерс сазнала преко изјава три извора са директним сазнањима о том питању.
Међу укупно 19 осумњичених су и бивши министар здравља Роберто Сперанца, гувернер региона Ломбардије Атилио Фонтана и руководиоци и званичници италијанских државних и регионалних тела за јавно здравље, додали су извори.

Тужилаштво у Бергаму, епицентру епидемије ковид-19, која је почела у фебруару 2020, објавило је у среду саопштење у којем кажу да су завршили истрагу против 17 осумњичених, не именујући их, преноси британска агенција.

У саопштењу је наведено 17 људи, пошто су документи који се односе на бившег премијера и бившег министра здравља пребачени у посебан суд који се бави владиним званичницима према италијанском закону, додали су извори.

Кривична дела за које тужиоци у Бергаму наводе да су завршили истрагу су вишеструко убиство из нехата, кривица за епидемију и одбијање извршења службених дужности.

Истрага јавног тужилаштва у Бергаму у суштини се бавила са два питања, наводи Ројтерс.
Први се односио на разлоге зашто теже погођени мањи градови око Бергама нису раније стављени у карантин током избијања епидемије ковид-19, када су су се инфекције брзо шириле.

Други аспект се односи на чињеницу да италијански план за пандемију није ажуриран од 2006.

Конте, који је био премијер од 2018. до 2021. године, а сада предводи опозициони Покрет 5 звездица, саопштио је да ће сарађивати са тужиоцима. Сперанца, који представља опозициону Демократску партију (ПД) у парламенту, рекао је да је као министар здравља у најбољем интересу земље и да је спреман да одговара за своје поступање.

Адвокат председника Ломбардије Фонтане, саопштио је да је његов клијент испитан као сведок и да није требало да буде обухваћен истрагом.

"Срамота је да особа која је на почетку саслушана као сведок, сазна из новина да је под истрагом", изјавио је данас Фонтана.

У писаном саопштењу, италијанско удружење породица жртава ковид 19 навело је да су преминули платили цену за институционалну неефикасност и неспособност, наводи Ројтерс.

image