Србија и Балкан

Дачић: Курти желео да избегне имплементациони план

"Не би им било први пут да се нешто потпише, а да се никад не реализује, јер то се управо десило са ЗСО", рекао је министар спољних послова Србије
Дачић: Курти желео да избегне имплементациони план© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се у реакцијама међу чланицама ЕУ, САД, али и свима другима виде позитивне реакције поводом приступа председника Србије Александра Вучића у последњем дијалогу у Бриселу.

С друге стране, дешава се и кулминација притисака јер се спремају разговори о имплементационом плану који је Аљбин Курти желео да избегне, рекао је Дачић за Танјуг.

Како је рекао, Европска унија је одбила Куртијев предлог да се потпише оквирни споразум без имплементационог плана.

"Не би им било први пут да се нешто потпише а да се никад не реализује јер то се управо десило са ЗСО", рекао је Дачић.

Он је приметио да сада долазе неке нове идеје, а које су заправо старе, а то је да се интернационализује питање Албанаца тзв. Прешевске долине од стране међународних представника.

"Баш су се случајно нашли сада у Стејт департменту", рекао је Дачић алудирајући на објаву Шаипа Камберија на Фејсбуку.

Дачић сматра да се ради о томе да се, како каже, још једном притисне председник Александар Вучић да Србија ипак не инсистира толико на формирању ЗСО.

"Мислим да су тешки дани пред нама зато што ће се притисак усмеравати ка томе да се кривица поново пребаци на нашу страну иако смо ми успели да лопту пребацимо у Куртијево двориште", рекао је Дачић и поновио да је Курти највећа претња по мир и стабилност, као и да је Куртијев циљ, не да нема ЗСО, већ уопште Срба на КиМ.

Каже да су и до сада долазили напади са свих страна.

"Прво су дошли напади да неко нешто издаје, а шта смо то издали ако нисмо признали Косово и нарушили наш територијални интегритет и суверенитет? Са друге стране, видите да је Курти још јуче напао Вучића да он руши овај нови споразум јер не да да Косово уђе у УН. Чак и албански медији говоре о томе да Приштина није добила оно што је хтела", рекао је Дачић.

Приметио је да напади долазе и од дела опозиционих странака које омаловажавају ЗСО.

"Ја бих волео да то није тако, али нажалост од 1999. године највише што смо добили је право да Срби формирају ЗСО као српску институцију на КиМ", рекао је Дачић.

image