Србија и Балкан

Сирији стигао први контигент помоћи из Београда: Прикупљено 100 тона намирница за угрожене (ФОТО)

Авион "Ер Србије" у земљотресом разорену Сирију, у оквиру овог првог контингента, однео је око шест тона намирница и хране у најугроженија подручја те земље, саопштило је Министарство одбране
Сирији стигао први контигент помоћи из Београда: Прикупљено 100 тона намирница за угрожене (ФОТО)© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Данас смо фокусирани на помоћ нашој браћи, пријатељима у Сиријској Арапској Републици, истакао је потптредседник владе и министар одбране Србије Милош Вучевић при отпремању првог контигента хуманитарне помоћи сиријском народу после разорног земљотреса 6. фебруара, преноси Танјуг.

Авион "Ер Србије" је у оквиру првог контингента, понео око шест тона намирница и хране у најугроженија подручја те земље, саопштило је Министарство одбране која је након неколико сати стигла у главни град Сирије Дамаск, сазнаје Танјуг у Влади Србије.

Вучевић је истакао да је поносан на нашу државу и на све грађане Србије који су се одазвали позиву да помогнемо онима који су угрожени ужасним земљотресом.

"Ово је само први контингент, нешто мање од шест тона само хране, а амбасадор Сирије ми је рекао да има преко 100 тона хране до сада скупљене само за Сирију и верујем да ћемо заједно са 'Ер Србијом', али и другим превозницима организовати и наредних дана и недеља превоз онога што је најпотребније сиријском народу", истакао је министар Вучевић.

Министар одбране је рекао да се нада да ће се створити услови и око платног промета, како би Влада Србије могла да донира и новчана средства и да и на тај начин Србија и наш народ покаже да смо солидарни са свим онима којима је помоћ потребна.

"Заиста се саосећамо са свима њима и поносан сам на наш народ и на наше грађане када ми амбасадор каже колико је обичних грађана долазило у амбасаду, давали оно што имају, нису то велики износи, али није то нека велика количина, али то је од срца. И видите да људи желе да помогну, тако да ми смо народ великог срца и чисте душе и то треба да увек чувамо и будемо поносни. Желимо да се Сирија и Турска опораве од овог земљотреса да се људи врате у своје домове, да се изграде поново куће, станови, школе, обданишта, болнице да се врати живот тамо где је на жалост земљотрес прекинуо", рекао је министар Вучевић.

Према његови речима, помоћ ће, из Дамаска бити упућена у северозападни део Сирије и тамо где влада те земље процени да је помоћ потребна.

"Хвала свима који су учествовали и држави и приватним компанијама, сваком грађанину појединцу који су учествовали у овој акцији, позивам да наставимо и да заједно покажемо да је срце Србије велико и отворено за све", нагласио је Вучевић.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага изразио је захвалност Републици Србији и њеним званичницима на прикупљеној помоћи, која ће народу Сирије помоћи у овим тешким тренуцима.

"Посебно бих захвалио министру Вучевићу на блиској сарадњи и организацији да ова прикупљена помоћ стигне до сиријског народа. Овде видимо кутије и намирнице које иду директно на аеродром у Дамаску, а биће их још у наредном периоду", рекао је амбасадор Басем Џаман Ага и захвалио грађанима Србије на солидарности и саосећању у овим тешким тренуцима.

Генерални директор авио-компаније "Ер Србија" Јиржи Марек изразио је задовољство што та компанија учествује у овој акцији чији је циљ да се допреми хуманитарна помоћ народу у Сирији који је погођен катастрофалним земљотресом.

"Организација летова до Дамаска у овом тренутку је изузетно сложен пројекат, међутим помогло нам је то сто 'Ер Србија' има великог искуства са организацијом репатриационих и евакуационих летова", нагласио је директор компаније "Ер Србија".

image