Магазин

Јединствене "зелене заставице" као показатељ здравог партнерског односа

Концепт "црвених заставица", то јест примећивања знакова упозорења у вези, је већ неко време велика тема у истраживању партнерских односа. Ипак, добро је остврнути се и на позитивне стране и приметити "зелене заставице" у љубави.
Јединствене "зелене заставице" као показатељ здравог партнерског односа© Unsplash/Bekky Bekks

Дефиниције забављања и здравог партнерског односа се мењају заједно с временом. Данас, многи психолози, стручњаци за везе, па чак и обични људи деле своја искуства и мишљења о томе шта заправо значи добра и срећна љубавна веза.

Постоји на хиљаде савета о препознавању негативних аспеката код партнера и када је време за поправљање или чак раскидање односа. Иако је важно заштитити се и бити свестан свих могућих опасности у токсичној вези, свакако је корисно обратити пажњу и на позитивне аспекте односа.

Примећивањем добрих страна у романтичном односу заправо може додатно унапредити везу - појављаје се осећање захвалности, блискости, валидација међусобних осећања... Наклоност, нежност, па самим тиме и емоције постају јаче. Неке од мање популаризованих, али веома значајних зелених заставица које се могу видети у добром партнеру су:

Заједничко развијање

Како би љубавни однос добро функционисао, важно је правилно упознати партнера. Упознавање није само иницијални период забављања, када се сазнају најосновнији делови нечијег живота и личности, већ је то дугорочан процес који се константно развија. Без обзира да ли веза траје два месеца или две године, сваки човек се мења и добија нова искуства, мишљења, сазнања, животне ставове... Добар знак у вези је када обе особе међусобно подржавају лични развој. Није могуће заувек остати иста она особа са почетка везе, јер је природно да људи желе да даље истражују своју личност и способности. Партнер који пружа подршку у учењу нових хобија, мењању каријере, личног стила и сл. је знак емотивно зреле, али и самоуверене особе, која се не осећа мање вредном када њихова "друга половина" жели да направи промену у сопственом животу. Из тога долази нова фаза "упознавања", која чини везу узбудљивијом и делује као добра вежба издржљивости и компатибилности.

Дељење интересовања,

Како би емотиван однос био добро избалансиран, битно је имати индивидуалне хобије, вештине и друга занимања која нису везана за партнера. Неговање сопствених интереса је неопходно за ментално здравље, што директно утиче на односе са другим људима.

Ипак, то не значи да треба апсолутно "чувати све за себе", јер дељење интересовања са партнером може ојачати поверење, одржавати радозналост, забаву и донети позитивна заједничка искуства. Међутим, зелена заставица није само када парнтнер жели да дели своја интересовања, већ и када поштује ваша. Исказивање ентузијазма за међусобне страсти је велики и значајан знак стабилног емотивног односа.

Поштовање пријатеља

Улога околине и других људи у вези можда не делује као важан фактор за дефинисање емотивног односа, али заправо може имати велики утицај.

Када смо сигурни да су наши блиски пријатељи добри за нас, имамо поверења у њих, искрен однос и поштовање, став и понашање партнера према њима може бити показатељ како доброг тако и лошег односа. Ако се често налазимо "између две ватре", то јест у ситуацији да треба да бирамо између пријатеља или везе, онда то може бити индикатор да је један од два односа токсичан.

С друге стране, када партнер који жели да упознаје наше пријатеље, одржава учтиву комуникацију с њима и труди се да се повеже са људима које волимо, је показатељ самоуверене особе, која уважава друге значајне односе у нашем животу. Особа која осећа емотивну сигурност неће бити љубоморна или непријатна када су у питању пријатељи.

image