Магазин

Ленчарењем до успеха

За постизање циљева, одржавање мотивације, амбиције и енергије, безброј је савета, међутим, постоји један који се ретко препоручује а може бити веома користан - излежавање.
Ленчарењем до успеха© Pexels/cottonbro studio

Тражење смерница за најбоље пословне стратегије, унапређивање навика и вештина за бољу продуктивност и сличне активности могу деловати као још једна велика обавеза. Данас се вреднује брз живот, а бити увек заузет све чешће се третира као врлина и пожељан циљ. У овом конкексту, ленчарењу и излежавању свакако нема места. Додатно, за оне који су навикли на свакодневницу препуну обавеза, ленчарење може проузроковати чак и врло негативне реакције - нервозу и анскиозност, јер посао чека, јавља се и досада која делује као ментални затвор...Ипак, ништа у животу не може да функционише без правилног баланса и екстреми могу само да штете.

Увођењем времена за одмор у оквиру пуног животног распореда може имати веома позитиван ефекат на ментално здравље - свесна одлука о постављању личног мира пре било које обавезе и обећања другима, ствара одређен осећај слободе. А као једна од главних предности беспослице је и то што помаже у развијању нових идеја и креативности. 

Осим што може ублажити стрес од пословних и сличних задатака, ленчарење може кориговати ФОМО (fear of missing out), страх од пропуштања важних догађаја. Друшвене мреже су допринеле величању константног кретања, зарађивања од додатних послова или хобија, тражења узбуђења и авантуре. Испуњен живот је оно чему многи теже, али притисак који свако осећа када не испуни сваки циљ који себи постави може допринети осећају ниже вредности и проузроковати још више стреса.

Мимо наведених бенефита за ментално и физичко здравље, ленчарење и допуштање себи неколико тренутака мира и тишине, без икаквих мисли о обавезама је корисно и за бољу продуктивност и успех у будућности. Додатно време у дану и опуштање, може "разбистрити" мисли а самим тим допринети стварању инспиративних идеја и решења, као и  "пуњењу батерија"...

Постепено привикавање 

Већина људи више осећа кривицу када не ради ништа, јер се излежавање увек представљало као забрањено понашање, поготово у детињству. Наравно, имати различите навике, активности и обавезе у току дана је пожељно, али не би требало прећи одређене границе.

За привикавање на истинско уживање у одмору, могуће је почети од мањих пауза. На пример, издвојити пет минута у току дана за посматрање улице с прозора, људи који ходају, животиње, аутомобили и сл. може бити добра вежба. У тих неколико минута, важно је одвојити се од апликација, компјутера, мејлова и осталих фактора који привлаче пажњу и држе мозак "будним".

Временом, тих пет минута може постати десет, двадесет или више, а бити присутан у "ту и сада", освестити моменат у којем сте, ће постати све лакше. Може се схватити и као одређена врста медитације. Након тога, лежање у кревету и уживање у тишини више не делује толико страшно.

Путовање без оптерећења

Да ли су годишњи одмори заиста одмори? Често су препуни обавеза - размишљање о самом путу, паковање, смештање, велики планови за разгледање и различите активности... Многи се после пута нагло враћају у свакодневну рутину, иако није било праве релаксације, па се стрес само додатно накупља.

Ако је могуће, следеће путовање, без обзира да ли је на две недеље или два дана, може бити потпуно посвећено ленчарењу. То не значи да неће бити добро искоришћено, већ ће помоћи у правилном одмарању тела и ума. Такође, увек се могу обављати ''лагане'' активности, као што су шетње, издвајање времена за самоћу, хобије... Из таквог одмора, појавиће се већа жеља за спонтаним доношењем одлука, а ментална припрема за нови радни дан ће бити лакша.

Издвајање приоритета

Ментална пауза ће прочистити мисли и биће лако издвојити заиста неопходне обавезе од оних које су већим делом само аутоматска навика. Можда је, услед многих пословних задатака, понестало времена за пријатеље, породицу или партнера. Тада се може направити мала анализа сопственог понашања и одредити која животна поља су запостављена и одлучити како направити бољи баланс у будућности.

image