Русија

Рјабков: Упркос притисцима Русија ће учествовати на изборима за Савет УН за људска права

Москва сматра да је кључ за ефикасну реакцију на савремене изазове у области људских права колективни одговор чланова међународне заједнице, при чему се мора водити рачуна о интересима и приступу свих држава
Рјабков: Упркос притисцима Русија ће учествовати на изборима за Савет УН за људска праваwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Русија ће учествовати на изборима за Савет УН за људска права и придржаваће се принципа сарадње у том савету, упркос притисцима Запада, изјавио је данас заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков, преноси РИА новости.

"Упркос невиђеном притиску на Русију, намеравамо да учествујемо на предстојећим изборима за савет, који ће бити одржани на јесен током 78. заседања Генералне скупштине УН", рекао је Рјабков током 52. седнице УН за људска права.

"У свим околностима, Русија ће доследно подржавати принципе сарадње и успостављање конструктивног и узајамног поштовања дијалога у Савету у интересу проналажења оптималног решења за горуће проблеме људских права", додао је он.

Према његовим речима, Москва сматра да је кључ за ефикасну реакцију на савремене изазове у области људских права колективни одговор чланова међународне заједнице, при чему се мора водити рачуна о интересима и приступу свих држава.

Подсетимо да је Генерална скупштина Уједињених нација у априлу прошле године изгласала суспензију Русије из Савета за људска права УН, са седиштем у Женеви.

За иницијативу коју су предводиле САД, гласале су 93 земље, док су 24 земље гласале против, а 58 земаља је било уздржано.

image