Магазин

Нова "психоделична" станица московског метроа "обара са ногу" - путници омађијани леже на поду

Број путника који се свакодневно превозе московским метроом увелико премашује бројку од 8 милиона. Сваке године метро се шири: отварају се нове линије које повезују различите крајеве града, на постојеће линије додају се нове станице. Новоотворена станица Рижска данима изазива одушевљење путника толико да леже на поду посматрајући хоризонтални, "пливајући" LED екран. Музеј под земљом, како често називају москвоски метро, наставља да оправдава свој назив.
Нова "психоделична" станица московског метроа "обара са ногу" - путници омађијани леже на поду© РИА Новости /Григорий Сысоев

Ових дана пажњу су привукле нове станице које су се отвориле на Великом Прстену - кружној линији која повезује међу собом остале линије московском метроа, a која се свечано отворила 1. марта. Путници су имали прилике да по први пут виде чак седам нових станица, али и две реконструисане, које су се раније налазиле у саставу других линија.

Посебно се истакла станица Рижска, која је својим футуристичким дизајном одушевила кориснике: кључни елементи у ентеријеру ове станице су арке од нерђајућег челика висине четири метра са уградним осветљењем и "психоделични" искривљени LED панели. Аутор овог пројекта је архитектонски биро Бленк Архитекстс ("Blank Architects"), а пројекат су одабрали грађани Москве.

Колико је одушевљење изазвао дизајн нове станице говори и снимак обожавалаца који су практично лежали на поду метроа "омађијани" ЛЕД панелима.

Свечаном отварању присуствовали су и председник Руске Федерације, Владимир Путин, као и градоначелник Москве, Сергеј Собјанин, а догађај је описан као "финална етапа реализације највећег на свету пројекта у области метроградње".

У разради пројеката нових станица метроа учествовало је преко 30 архитеката, док се дизајн за шест нових бирао на међународним архитектурним конкурсима. На крају, свака од 31 станице Велике Прстенасте линије добила је свој аутентични изглед. Велика кружна линија московског метроа простире се дуж прстена од 70 км и најдужа је прстенаста линија на свету.

image