Магазин

Војничка метода - Како заспати за два минута

Добар распоред спавања, нажалост у данашње време делује као луксуз, поготово јер је тешко "искључити мозак" након свакодневних обавеза, када је време за одмор и сан. Поред бројних метода за лакши сан, једна студија је показала бенефите примењивања војничке методе спавања код групе америчких пилота. Након шест недеља, 96 одсто пилота је увежбало методу и успешно утонуло у сан након два минута, чак иако би седели на столици или након конзумирања кафе и слушања звукова испаљивања метака.
Војничка метода - Како заспати за два минута© Pexels/cottonbro studio

Поред исхране и физичке активности, сан је један од најважнијих елемената доброг здравља и правилног функционисања тела и мозга. Спавање унапређује когнитивне способности, памћење, концентрацију, расположење... Побољшава снагу и квалитет тренинга, помаже у одржавању здраве телесне тежине и има мноштво других бенефита за здравље човека.

Несаница је један од највећих проблема савременог човека. Константно излагање екранима, информацијама, звуковима и сличним подстицајима активације мозга могу знатно отежати правилно опуштање и сан. Проблем се може кориговати брзом и једноставном "војничком методом".

Војнички метод ће донети резултате када се упорно практикује. Као и свака нова навика, потребно је стрпљење и време, али када се усаврши, бенефити ће бити заначајни за бољи сан, али и квалитет живота:

1. Опуштање целог лица

Мишићи лица се свакодневно користе и због тога су често под тензијом, а да тога нисмо ни свесни. За почетак ове вежбе, најбоље је лежати на леђима током првих неколико покушаја, за бољу концетрацију. Затворених очију и дубоким уздисајима, опуштање лица почиње од мишића чела и наставља се ка доле - до мишића очију, образа, до отпуштања вилице и језика. Током ове радње, добро је користити се визуелизацијом сваког дела лица, како би се што боље усмерио фокус на њега.

2. Рамена и шаке

Део тела који је скоро увек под неком врстом тензије током дана су рамена. Уз дубоки уздисај и издисај, рамена би требало да се полако спуштају тако да врат, леђа, па затим руке и шаке постепено 'утону' у кревет. За почетак може бити лакше опустити једну, па тек после другу страну тела.

3. Пауза за дисање

Када је горњи део тела довољно опуштен, неопходно је да остане у истом положају. Још неколико дубоких уздисаја и издисаја ће помоћи у преласку у следећу фазу. У овом тренутку је најбоље одвратити све могуће мисли о послу, догађајима у дану и сутрашњих задатака.

4. Доњи део тела

Као за лице и руке, добро је почети од опуштања једне, па затим друге стране тела. Почевши од бутине, листова и завршвшиса стопалима једне, па друге ноге ће завршити процес физичког опуштања тела. Циљ је постићи осећај 'лебдења', али и бити свестан тежине сопственог тела.

5. Прочишћавање мисли

Највећи изазов је опуштање ума. Када је човек довољно уморан, прилично је једноставно опустити тело, али ум је потпуно друга ствар. Пошто "не размишљање ни о чему" није лако изводљиво, уместо уклањања свих слика у глави, лакше је преусмерити их.

Концентрисање на позитивне догађаје у животу или чак измишљање посебног 'сигурног места' (ливада, шума) ће брзо рашчистити све менталне стресове. Ако такав тип визуелизације не помаже, онда се препоручује фокусирање на понављање речи "Не размишљај, не размишљај" око десет секунди.

Иако је потребно мало вежбе и времена да се виде резултати војничке методе, уз упорност се сигурно може исплатити. Поред тога, важно је себи обезбедити пријатну температуру у соби, удобност и избегавати кофеин и гледање у екран телефона када је време за спавање.

image