Свет

Белоруски нобеловац-опозиционар осуђен на 10 година затвора

Поред Бјаљацког, осуђена су још три припадника његовог покрета "Весна"
Белоруски нобеловац-опозиционар осуђен на 10 година затвора© Tanjug/Vitaly Pivovarchyk/BelTA Pool Photo via AP

Суд у Минску прогласио је у петак нобеловца и оснивача нерегистрованог центра за људска права "Весна" Алеша Бјаљацког кривим за кријумчарење новца и ремећење јавног мира, осудивши га на 10 година затвора и новчану казну од приближно 65.000 долара.

Поред Бјаљацког, представници покрета "Весна" Валентин Стеванович и Владимир Лабкович, осуђени су на затворске казне од девет, односно седам година, док је Дмитрију Соловјову суђено у одсуству, и одређена му је затворска казна од осам година. Свој тројици је такође изречена новчана казна од приближно 40.000 долара, преноси ТАСС.

Бјаљацки и други чланови "Весне" укључени у случај су, навели су истражитељи, у периоду од 4. априла 2016. до 14. јула 2021. уновчили средства која су у Литванији примили од разних организација и фондација на банковне рачуне страног ентитета под њиховом контролом.

Средства која су Бјаљацки и други оптужени примили износе најмање 201.000 евра и 54.000 долара. Та средства су постепено пребацивана преко царинске границе Евроазијске економске уније "уз помоћ трећих лица" у неколико непријављених транши, преноси ТАСС.

Те радње представљају кривично дело на основу четвртог дела члана 228 белоруског кривичног закона, којим се утврђује одговорност организације за кријумчарење робе, а за коју је предвиђена максимална казна од 12 година затвора.

Историја скоријих активности "Весне"

Оптужени су од маја 2020. до 14. јула 2021. године обучавали појединце за учешће у радњама које представљају грубо нарушавање јавног реда и мира, а финансирали су такве догађаје "под маском људских права и добротворних активности", додаје ТАСС.

У јануару 2022. године је суд у белоруском граду Гомељу означио сав садржај који производи организација "Весна" као екстремистички, на основу доказа прикупљених од стране Министарства унутрашњих послова Белорусије.

Почетком октобра 2022. је норвешки Нобелов комитет доделио Алешу Бјаљацком, руском центру "Меморијал" (који се у Русији сматра страним агентом и затворен по налогу суда) и Украјинском центру за грађанске слободе доделио Нобелову награду за мир.

Бјаљацки је основао центар "Весна" 1996. године, а приведен је због утаје пореза у августу 2011. године, након чега је у новембру осуђен на затворску казну од четири и по године. Бјаљацки је негирао оптужбе, а пуштен је у јуну 2014. године пре истека казне.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ навео је да је суђење Бјаљацком било "лажно", те да је председник Белорусије Александар Лукашенко тиме покушао да "ућутка" Бјаљацког и друге осуђене, преноси Ројтерс.

Норвешки Нобелов комитет је такође данас поручио да је пресуда Бјаљацком "права трагедија".

Алеш Бјаљацки, који је основао Весна центар 1996. године, оптужен је у августу 2011. и осуђен у новембру на 4,5 године затвора максималне безбедности због утаје пореза. Своју кривицу није признао. У јуну 2014. пуштен је пре истека казне.

image