Свет

Хари Потер на удару феминизма: Мали патријархални дечак који прибегава магији и насиљу да би владао

Британска адвокатица и директорка групе за права жена "Право на једнакост" Шарлот Праудман изнела је низ критика на рачун популарног лика из књиге, Харија Потера
Хари Потер на удару феминизма: Мали патријархални дечак који прибегава магији и насиљу да би владаоwww.globallookpress.com © Supplied by FilmStills.net

Хари Потер живи у мушкој, белој бајци и патријархату, изјавила је директорка групе за права жена "Право на једнакост" Шарлот Праудман.

"Никада нисам волела Харија Потера", написала је адвокатица коментаришући популарног књижевног лика којег је креирала Џоан Џеј-Кеј Роулинг.

Праудман је написала да није завршила ни прву књигу о овом дечаку, додајући да је "Потер геније, енглески школарац који живи у претежно мушкој, белој бајковитој земљи која личи на Оксбриџ (за елиту)", што није тачан опис овог лика у серијалу књига.

"Он је мали патријархални дечак који прибегава магији и насиљу да би владао", закључила је она, што није тачно, с обзиром на то да овај лик не "влада" ничим у свом измишљеном свету.

Нејасно је зашто је Праудман, чији се рад на друштвеним мрежама обично фокусира на њен правни рад, активизам и друштвена питања, посебно у вези са женама и девојкама, изабрала да коментарише Харија Потера.

Ове популарне књиге су под све већом лупом у неким круговима због ауторке Џоан Џеј-Кеј Роулинг након што је означена због свог отвореног става о потенцијалним опасностима за биолошке жене због тога што мушким трансженама да добију већи приступ просторима који је до сада припадао само женама.

Проудман је подржала одлазећу премијерке Шкотске Николу Стургеон, када је узвратила на критику Роулинг шкотског законодавства које би олакшало самоидентификовање као супротног пола.

Проудман је у жижу јавности доспела 2015. године када је јавно осрамотила другог адвоката који јој је похвалио њену профилну фотографију на Линкедину. Она је објавила ту поруку и жалила се на сексизам, након чега је о том случају говорила у гостовањима на разним телевизијама.

Касније је рекла да је реакција на овај инцидент резултирала претњама смрћу, о чему је опширно говорила на бројним местима, укључујући и чланак који је објавио "Гардијан".

image