Русија

Уличне борбе у Бахмуту: Украјински снајперисти гађају цивиле (ВИДЕО)

Министарство одбране Велике Британије је признало да Кијев губи своје положаје у граду и да руска војска наставља да напредује
Уличне борбе у Бахмуту: Украјински снајперисти гађају цивиле (ВИДЕО)Getty © Carl Court / Staff

Украјински снајперисти гађају цивиле у Артјомовску (Бахмут), рекао је за "РИА Новости" Јуриј Марченко чију су супругу, како је рекао, на овај начин убили војници Оружаних снага Украјине.

Борци групе "Вагнер" који учествују у борбама за град евакуишу цивиле на безбедне територије које контролише Русија, па је тако у петак у ДНР доведена група становника из Бахмута, међу њима је био и Марченко.

"Снајпер је 22. фебруара убио моју жену кроз стакло у кући. Тако је умрла. Пуцали су и на мене, али ја сам, након што је она погођена, легао на под, метак ме је промашио", каже Марченко бришући сузе.

Према његовим речима, од комшије је чуо да су пуцале две снајперисткиње у украјинским униформама, једну од њих је приметио и он.

"Две жене, снајперисткиње, видео их је комшија. Ја сам видео само једну, малу, пуначку, у војној униформи са пушком, пуцала са удаљености од око 100 метара са тавана из суседне куће, појаснио је он.

Јуриј је био приморан да сахрани своју жену у башти, јер због сталног бомбардовања није могао да оде до гробља. На питање чији су снајперисти, самоуверено је рекао да су украјински.

"Украјински снајперисти, живим у селу на периферији града, више нас их је видело, двоје снајпериста се кретало туда", додао је.

Украјинска војска тражи храну од цивила

Гладни украјински војници у Бахмуту траже храну од локалног становништва, наставио је Јуриј Марченко.

"Дошли су неки питају ме 'чико, имаш ли шта за јело?' Момци су млади, око 18 до 20 година. Ја кажем 'не, сине, и ја сам гладан, нема хуманитарне помоћи, ништа'", испричао је он.

Говорио је и о земљаку који је своју породицу извео из града да би их спасио од борби, али га је украјинска војска ухватила и насилно вратила назад у Бахмут да се бори.

"Младић је, из суседног села, одвео своју жену са двоје мале деце негде у Украјину. Одмах су га мобилисали, и поново вратили близу Бахмута, где је живео... приморали су га, пресвукли и вратили на фронт", закључио је Марченко.

Посведочио је о десетинама мртвих украјинских тела које је видео приликом евакуације у близини Бахмута.

"Изведени смо на пункт одакле смо пешке ишли до друге тачке, 17 километара кроз блато. Већ је падао мрак, видели смо само од месечине. У шуми смо видели на десетине тела. Питао сам чији су, наши или њихови, кажу да су Украјинци", рекао је он.

Велика Британија признала: Кијев губи Бахмут

Украјинска војска је под све већим притиском да задржи Бахмут и зато распоређује елитне јединице у град, саопштило је британско Министарство одбране у редовном извештају на Твитеру.

"Украјинска војска у Бахмуту је под све већим притиском, уз жестоке борбе у граду и око њега. Редовне снаге руске војске и група "Вагнер" настављају да напредују ка северној периферији града, које су тренутно под контролом Украјине, коју рањавају руски напади са три стране", саопштило је британско Министарство.

Према извештају Министарства, путеви снабдевања украјинске војске постају све ограниченији. 

Украјински генерал добио наређење о повлачењу

Бивши генерални тужилац Украјине Јуриј Луценко, који је сада оператер за дронове у Бахмуту, написао је на друштвеним мрежама да је добио наређење да напусти град.

"Јуче сам добио лично наређење да напустим јединицу Оружаних снага Украјине у Бахмуту и да наставим службу у територијалној одбрани. Јединица у којој сам служио 110 дана и ноћи у правцу Бахмута, је пребачена на другу линију фронта", написао је Луценко на друштвеним мрежама.

Ову одлуку сматра "ситном политичком осветом" коју ће он свакако извршити. Истовремено је замерио "пријатељима Зеленског" што нису помишљали да као он дођу на прву линију фронта.

Луценко је био генерални тужилац Украјине од 2016. до 2019. године, а од фебруара је, према речима његовог портпарола, командант вода јуришних дронова.

Бахмут се налази у делу ДНР који контролише Кијев, северно од великог града Горловке. Ово је важно транспортно чвориште за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу.

У петак је оснивач групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао да су борци групе практично опколили овај град.

Командант украјинских трупа са позивним знаком "Мађар" рекао је да је његова јединица добила наређење да одмах напусти Бахмут. Раније је члан Комитета Врховне раде Украјине за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове Сергеј Рахмањин изјавио да је ситуација у Бахмуту критична.

Украјинска војска се у уторак пожалила америчком телевизијском каналу Си-Ен-Ен да је ситуација у граду за Кијев много гора него што је званично објављено. И Блумберг је у уторак известио да ће руска војска, ако преузме контролу над Бахмутом, бити значајан корак ка ослобођењу целе Доњецке Народне Републике.

image